ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Режим “воєнний стан”: як влада Прикарпаття комунікує зі ЗМІ та громадами

“24 лютого розділило життя на “до” та “після” - цю фразою часто зустрічаємо в різних контекстах. А як щодо “стосунків” місцевої влади з журналістами та громадою? На прикладі Прикарпаття ІМІ проаналізувало, де ми стали ближче, а де трохи “охололо”. Оцінювали за трьома аспектами: скільки журналістських запитів отримала та чи інша міська рада й на скільки з них відповіла, як місцева влада комунікує з громадою віч-на-віч або онлайн та чи не припинили бува оновлювати нормативну базу на офіційних сайтах.  

Верховина

Верховинщина об’єднує 3 територіальні громади. Це - найменший район Прикарпаття. Рекомендацію оперувати лише перевіреною інформацією місцеві журналісти, ймовірно, сприйняли максимально буквально, адже жодного запиту до селищної ради від 24 лютого не надходило.

Очільник громади Василь Мицканюк відвідує урочисті заходи та проводить зустрічі й очолює засідання виконкомів. А от зі своєю аудиторією в соціальній мережі Facebook спілкується виключно “репостами”: на сторінці голови - жодного авторського допису, лише поширення від Верховинської селищної ради та її відділів, місцевої лікарні, ліцею, інклюзивно-ресурсного центру тощо. 

Сайт працює в штатному режимі: проєкти рішень і результати роботи сесій оновлюються.

Косів

До Косівського району входить 5 територіальних громад. Від 24 лютого до міської ради надійшло два журналістські запити. На обидва відповіли.

Сторінка міської ради в соціальній мережі Facebook - неактивна: останній допис опубліковано 24 жовтня 2018 року. Мабуть, тому очільник громади Юрій Плосконос найважливіші меседжі публікує або на своїй особистій сторінці, або в групі Косів.Діалог, яку адмініструє. Спойлер: таких повідомлень небагато.

На сайті інформації більше. Тут і новини, і поіменне голосування, й актуальні проєкти рішень.

Надвірна

Надвірнянський район - це 8 територіальних громад. А чим більше громад, тим більше запитань до влади, зокрема й від медіа. Від початку повномасштабного вторгнення тут отримали три інформаційні запити.

Міський голова Зіновій Андрійович має публічну сторінку, де ділиться не лише патріотичними жартами та фото із заходів, а навіть щоп’ятниці о 19:00 виходить у прямі етери. І не лише щоп’ятниці - короткі стріми очільник громади публікує часто. Словом, оперативної інформації тут більше, ніж на сторінці Надвірнянської міської ради. 

Зате сайт “лежить”. Не те, щоб зовсім - перелік депутатів і новини там знайти можна. А от крайні результати рішень сесії датуються 18 лютого.

Скрін з сайту Надвірнянської міської ради (nrada.golos.net.ua)

І це ще непогано, бо проєктів рішень, як і хронології засідань чи розпоряджень взагалі немає.

Скрін з сайту Надвірнянської міської ради (nrada.golos.net.ua)

Калуш

Калуська територіальна громада найбільша за площею після Івано-Франківської. Міська рада після 24 лютого відповіла на чотири журналістські запити - більше не надходило.

Очільник громади Андрій Найда, як і його надвірнянський колега, має публічну сторінку в соціальній мережі Facebook. Тут можна знайти інформацію про відбій повітряної тривоги, щоденну хвилину мовчання за полеглими захисниками та діяльність міської влади: заходи, ремонти доріг тощо. Все це супроводжується красивим візуалом. Раніше міський голова ще й щовечора виходив у прямий ефір з оперативною інформацією за добу, але згодом перестав. Відеозвернення до громади все ще є, але вони з’являються рідше. 

Інформацію про проєкти рішень і сесії можна знайти на сайті.

Коломия

Коломийський район - другий в області за кількістю населених пунктів. Після початку повномаштабного вторгнення росії міська рада розглянула й відповіла на 24 запити журналістів.

Міський голова Богдан Станіславський проводить прийом громадян не лише в кабінеті ратуші, а й на публічній сторінці в соціальній мережі Facebook. Контент - “типовий” для очільника громади: фото з різних заходів, звіт комунальників, зустріч кортежів із загиблими бійцями. Часом мер проводить онлайн-зйомку заходів, на яких буває. Проте, сам на відео з’являється рідко.

Нормативна база на сайті постійно оновлюється. Окрім того, громада має канал Цивільного захисту в Telegram, куди дублюють найважливіші повідомлення. А от онлайн-трансляції сесій припинилися. 

Івано-Франківськ

Івано-Франківський район складають 20 територіальних громад. Мер міста Руслан Марцінків активно веде публічну сторінку в Facebook і канал у Telegram. Щодня очільник громади виходить у прямий ефір, щоб розповісти актуальну інформацію. Не забувають оновлювати й інформацію на сайті.

Щодо того, скільки ж запитів надійшло від медіа після 24 лютого, поки таємниця: відповідь на запит ІМІ з міської ради так і не надійшла.

Підсумок

Воєнний стан - не підстава для обмеження доступу до публічної інформації. Іншими словами, сайти мали б працювати як і до повномасштабного вторгнення рф і відповіді на інформаційні запити ніхто не скасовував. Влада Прикарпаття перевірку на комунікацію здебільшого пройшла успішно. Приємно, що деякі очільники громад почали частіше та якісніше спілкуватися з населенням. Але ще є над чим працювати.

Liked the article?
Help us be even more cool!