ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд відмовив Медведчуку у відновленні права на адвокатську діяльність

Касаційний адміністративний суд відмовив екснардепу Віктору Медведчуку, якого судять за державну зраду, у відкритті касаційного провадження. Він хотів довести, що його незаконно позбавили права на адвокатську діяльність в Україні, повідомили в громадській ініціативі “Голка”. Її представники отримали копію судової ухвали Верховного Суду від адвокатів-скаржників Іллі Костіна та Романа Титикала.  

Ухвала набрала законної сили й оскарженню не підлягає.

Медведчук звернувся в касацію після того, як у червні 2024 року програв апеляцію.

Голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області Володимир Поліщук зазначив, що вони торік розглянули скаргу Титикала й Костіна і притягнули Медведчука як адвоката до дисциплінарної відповідальності:

“Він не погодився з цим і пішов до суду. Всі інстанції програв”.

У своїй касаційній скарзі Медведчук апелював до того, що суд першої інстанції помилково вніс його справу до категорії справ незначної складності, й до того, що ця справа має велике значення:

“Представник позивача зазначає, що в контексті питань, які вирішуються в цій справі, остання має значний суспільний інтерес, оскільки має важливе виняткове значення для інституту адвокатури в Україні та може значно вплинути на права та інтереси осіб, які, згідно закону, мають займатися адвокатською діяльністю. Однак колегія суддів відхиляє такі доводи, оскільки результат вирішення кожної з таких справ… залежить виключно від індивідуальних обставин спору та різного в кожному випадку доказів та обставин. Проаналізувавши вказані скаржником доводи… Судом не виявлено того, що розгляд справи становить значний суспільний інтерес”, – йдеться в ухвалі Верховного Суду.

Отже, Медведчуку, якого судять за державну зраду, відмовили у відкритті провадження. Склад колегії: Сергій Уханенко, Олександр Прокопенко, Ольга Кашпур.

Інтереси Віктора Медведчука в цій справі представляє адвокат Олексій Калінніков, який водночас є викладачем у Вищій школі адвокатури Національної асоціації адвокатів України. Цю асоціацію багато років поспіль очолює соратниця Медведчука – Лідія Ізовітова.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2023 року дисциплінарна палата Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області задовольнила скаргу адвокатів Іллі Костіна та Романа Титикала й позбавила підозрюваного в держзраді екснардепа від забороненої партії ОПЗЖ Віктора Медведчука права на ведення адвокатської діяльності.

У чому підозрюють екснардепа Віктора Медведчука

Як повідомляв ІМІ, Україна повернула 21 вересня 2022 року з російського полону 215 українських захисників та захисниць. 108 з них – це бійці полку “Азов”. Їх обміняли на Віктора Медведчука. Після обміну Медведчук опинився в Москві.

Йому раніше повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 1 ст. 258-3 (сприяння терористичній організації) та ч. 1 ст. 438 (розграбування національних цінностей) Кримінального кодексу України.

У лютому 2023 року керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов повідомив, що Віктор Медведчук наразі намагається потрапити до владного середовища РФ, показуючи себе як сурперексперта з українського питання.

У травні 2023 року дисциплінарна палата Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області задовольнила скаргу адвокатів Іллі Костіна та Романа Титикала та позбавила підозрюваного в держзраді екснардепа від забороненої партії ОПЗЖ Віктора Медведчука права на ведення адвокатської діяльності.

Liked the article?
Help us be even more cool!