ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Майже перемога: запорізькі посадовці зняли всі обмеження для журналістів

Мабуть, це головна перемога запорізьких медійників за останні пів року: 11 червня Запорізька міська рада скасувала акредитацію для журналістів, запроваджену наприкінці лютого 2021 року. Запорізькі депутати також внесли певні зміни до регламенту міськради, який до цього досить вагомо обмежував можливості журналістів у їхній роботі.

Тепер журналісти, працівники засобів масової інформації, які бажають висвітлювати діяльність ради, допускаються на пленарне засідання ради за наявності редакційного посвідчення. Це – єдина умова. 

"Вказані особи можуть знаходитися в сесійній залі, приміщеннях загального користування Запорізької міської ради з вільним доступом до них. Обмеження прав журналістів щодо висвітлення роботи ради не допускається", – йдеться в рішенні червневої сесії. До речі, рішення про скасування акредитації підписали п’ять із шести депутатських фракцій Запорізької міської ради. Не підписали рішення депутати промерської фракції "Партія Володимира Буряка "Єднання".

До цього умов доступу до міськради було набагато більше. Так, з лютого для журналістів діяло досить сумнівне рішення про акредитацію, яке фактично стало ще одним інструментом недопуску журналістів на заходи Запорізького виконкому і ради. І це притому, що акредитація за законом є не обмежувальним, а  допоміжним заходом у роботі журналістів. Однак тоді депутати проголосували за частковий допуск медійників до приміщення міськради й попередили: якщо хтось, приміром, запізнюватиметься, вхід до ради буде неможливий. Посадовці також обмежили пересування журналістів усередині виконкому, фактично закривши їх на балконі сесійної зали. Також автори рішення визначили чіткі часові межі, коли журналісти можуть потрапити всередину Запорізького міськвиконкому. В результаті окремі журналісти зіткнулися з тим, що їм відмовили в допуску до приміщення міськради. 

За останні сім місяців, з грудня 2020 до червня 2021 року, зафіксовано не менш ніж десять інцидентів, пов’язаних саме з недопуском журналістів до приміщення Запорізької міськради. За результатами 2020 року, Запорізька область опинилася в лідерах з порушення серед регіонів: в області було зафіксовано 18 порушень прав журналістів. 

Частина цих порушень з боку посадовців стала основою для кримінальних проваджень, у яких фігурують як мінімум п’ять запорізьких журналістів. Перше провадження про перешкоджання професійній журналістській діяльності правоохоронці відкрили на початку лютого. Пізніше всі три провадження об’єднали в одне, і тепер питання за правоохоронцями, які запевняють про принципову позицію щодо  цього розслідування.

Щоправда, потерпілі в справі піддають сумніву такі заяви. Відомо, що на сьогодні не проведено низки необхідних слідчих дій. А головне, все ще не висунуто підозри жодному з посадовців, які фігурують у справі. Це точно зроблять, але не можуть сказати коли, запевняють і в поліції, і в прокуратурі.  

Наталія Виговська, регіональна представниця Інституту масової інформації в Запорізькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!