ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Запоріжжі журналістів знову перестали пускати до міськради

23.04.2021, 17:10
Фото Катерини Майбороди
Фото Катерини Майбороди

У Запоріжжі редакторку сайту “Неначасі” Катерину Майбороду 23 квітня не пропустили до приміщення міськвиконкому, де відбувалася сесія міської ради. 

Про це журналістка повідомила регіональній представниці ІМІ.

За словами Катерини Майбороди, її не пустив охоронець на вході до будівлі міськради.

“Сьогодні вдень я збиралася відвідати сесію Запорізької міської ради, проте мене не пустили. Я прийшла о 14.10, в період, коли починається друга частина засідання. Охоронець біля шлагбаума запитав, чи я є в списку (акредитації. – Ред.) і чи приходила вранці, коли сесія починалася. На обидва запитання я відповіла заперечно та пояснила, що, відповідно до ст. 26 ЗУ “Про інформацію”, маю право пройти й без акредитації. Проте охоронець сказав, що, навіть якщо пустить він, мене завернуть на турнікеті. Коли я попросила таки пустити мене, щоб уже на турнікеті дали остаточну відповідь, – він відмовився”, – розповіла журналістка. 

Вона повідомила охоронцю, що викликатиме поліцію, на що той відповів, що поліція є поряд і вона може написати заяву на місці.

За словами Майбороди, охоронець підвів її до правоохоронців, які запевнили, що вона дійсно може написати там заяву, проте треба зачекати на людину з бланками. Поки журналістка чекала, один із правоохоронців попросив колег про всяк випадок запросити відповідальну людину з міськради, яка потенційно могла б урегулювати конфлікт: пояснити або впустити. 

“Ніхто з мерії не відгукнувся, зате невдовзі прийшов поліцейський із бланками. Я написала заяву і попросила долучити її до наявної кримінальної справи”, – розповіла Катерина Майборода.

Як повідомляв ІМІ, 10 лютого постійна комісія з питань депутатської діяльності, регламенту, законності, правопорядку та запобігання корупції Запорізької міської ради запропонувала розробити порядок акредитації засобів масової інформації і підготувати відповідний проєкт рішення для голосування на сесії. 

У проголосованому рішенні йдеться, зокрема, про те, що реєстрація акредитованих журналістів на пленарні засідання Запорізької міської ради відбувається з 10.00 до 10.45 та з 10.00 до 14.45 години в день  пленарного засідання Запорізької міської ради. Саму ж акредитацію треба отримати до 14.00 дня, що передує даті засідання міськради.

30 січня понад 20 журналістів Запоріжжя звернулися з відкритою заявою до органів центральної влади з проханням втрутитися в ситуацію, яка склалася через систематичний недопуск журналістів на сесії Запорізької міської ради та засідання постійних депутатських комісій.

Журналісти заявили, що з весни 2020 року вони позбавлені можливості відвідувати сесії міськради й депутатських комісій та не можуть повноцінно висвітлювати діяльність міських органів влади Запоріжжя.

17 лютого Комітет Верховної Ради з питань свободи слова розглянув звернення запорізьких журналістів щодо систематичних перешкоджань з боку представників Запорізької міської ради за участю представників МВС та Запорізької міськради. 

2 лютого поліція Запоріжжя відкрила справу через недопуск журналістів на сесії міськради, в межах якої потерпілими визнали не менш ніж п'ять журналістів.

Чому недопуск журналіста через карантин на сесію міськради є злочином – читати тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!