ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізька поліція запевняє, що справи про недопуск журналістів до міськради є пріоритетними

17.05.2021, 11:24
Фото – пресслужби ГУНП в Запорізькій області
Фото – пресслужби ГУНП в Запорізькій області

Три кримінальні провадження щодо недопуску запорізьких журналістів на засідання сесій Запорізької міської ради в січні-лютому об'єднані в одне і перебувають на особливому контролі в керівництва обласної поліції.

Про це представниці ІМІ в Запорізькій області Наталії Виговській повідомили під час зустрічі з керівництвом Нацполіції в Запорізькій області – т.в.о. начальника слідчого управління Андрієм Кулінічем, заступником начальника слідчого управління Олександром Григор'євим та заступником начальника відділу дізнання ГУНП в Запорізькій області Дмитро Шептицьким.

За словами Дмитра Шептицького, в межах цього кримінального провадження потерпілими визнано п’ять журналістів, усіх учасників подій допитано. Також, за його словами, розслідується й інцидент із застосуванням фізичної агресії до редакторки сайту “Неначасі” Катерини Майбороди з боку депутата міськради від фракції “Партія Володимира Буряка “Єднання” Олександра Онищенка.

Як повідомив заступник начальника слідчого управління ГУНП Олександр Григор'єв, наразі ще нікому не повідомлено про підозру. 

“Також поки ми не можемо говорити про строки завершення розслідування, бо слідчі й дізнавачі є незалежними особами, і впливати на них не можна”, – уточнив Олександр Григор'єв. Однак, запевняють правоохоронці, усі необхідні процесуальні дії будуть зроблені в межах чинного законодавства.

Загалом з початку 2021 року поліція відкрила вісім кримінальних проваджень щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів за ст. 171 Кримінального кодексу України в Запорізькій області. Одне з них було закрите за відсутності складу злочину. У провадженнях, які не стосуються недопуску журналістів до Запорізької міськради, наразі визначається як склад злочину, так і належність подавачів заяв до журналістської спільноти, повідомили правоохоронці.

За словами т.в.о. начальника слідчого управління ГУНП в Запорізькій області Андрія Кулініча, усі справи за фактами скоєння злочинів щодо працівників ЗМІ заслуховуються щомісяця, контролюються керівництвом обласного управління поліції та перебувають на контролі в слідчому управлінні Нацполіції.

Щоб такі справи точніше та оперативніше визначалися як справи щодо перешкоджання журналістській діяльності, правоохоронці просять журналістів пам'ятати про базові речі.

“Важливо, щоб журналіст був ідентифікований: щоб у нього був бейдж з ім'ям і назвою ЗМІ або жилет, щось, що точно свідчитиме про те, що він журналіст. Тобто, щоб особа, яка вчиняє правопорушення, знала, що перед нею журналіст. Також варто мати редакційне завдання, в якому зазначено місце, подію, час і завдання. Це все є додатковим важелем на користь журналістів у таких розслідуваннях. Також важливо, щоб у журналістів були непрострочені редакційні посвідчення”, – уточнив заступник начальника слідчого управління ГУНП Олександр Григор'єв.

Загалом правоохоронці наголосили на відкритості поліції та готовності до співпраці з журналістами й представниками / представницями медійних громадських організацій. У разі порушення прав журналістів вони просять невідкладно телефонувати 102 і гарантують, що заяви про перешкоджання журналістській діяльності будуть узяті до розгляду.

Як повідомляв ІМІ, 23 квітня в Запоріжжі редакторку сайту “Неначасі” Катерину Майбороду не пропустили до приміщення міськвиконкому, де відбувалася сесія міської ради. 

30 січня понад 20 журналістів Запоріжжя звернулися з відкритою заявою до органів центральної влади з проханням втрутитися в ситуацію, яка склалася через систематичний недопуск журналістів на сесії Запорізької міської ради та засідання постійних депутатських комісій.

Журналісти заявили, що з весни 2020 року вони позбавлені можливості відвідувати сесії міськради й депутатських комісій та не можуть повноцінно висвітлювати діяльність міських органів влади Запоріжжя.

17 лютого Комітет Верховної Ради з питань свободи слова розглянув звернення запорізьких журналістів щодо систематичних перешкоджань з боку представників Запорізької міської ради за участю представників МВС та Запорізької міськради. 

2 лютого поліція Запоріжжя відкрила справу через недопуск журналістів на сесії міськради, в межах якої потерпілими визнали не менш ніж п'ять журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!