ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

(Не) в пріоритеті: як розслідуються справи про порушення прав журналістів з боку посадовців міськради Запоріжжя

Сім кримінальних проваджень, які стосуються перешкоджання професійній діяльності журналістів, наразі розслідуються правоохоронцями в Запоріжжі. Причому три з них стосуються недопуску запорізьких журналістів на сесійні засідання Запорізької міської ради в січні-лютому 2021 року. Ці справи, кажуть правоохоронці, об’єднані в одну і перебувають на особливому контролі в керівництва обласної поліції. 

Те, що ця справа є пріоритетною, говорили т.в.о. начальника слідчого управління Андрій Кулініч, заступник начальника слідчого управління Олександр Григор’єв та заступник начальника відділу дізнання ГУНП в Запорізькій області Дмитро Шептицький на зустрічі з регіональною представницею ІМІ в середині травня. Водночас потерпілі в справі й адвокат, який представляє їхні інтереси, кажуть про її затягування й небажання правоохоронців проводити слідчі дії.

За словами заступника начальника відділу дізнання ГУНП в Запорізькій області Дмитра Шептицького, в межах цього кримінального провадження потерпілими визнано п’ять журналістів, усіх учасників подій допитано. Водночас, за його словами, розслідується й інцидент із застосуванням фізичної агресії до редакторки сайту “Неначасі” Катерини Майбороди з боку депутата міськради від фракції “Партія Володимира Буряка “Єднання” Олександра Онищенка. Також, за словами заступника начальника слідчого управління ГУНП Олександра Григор’єва, наразі ще нікому не повідомлено про підозру. Правоохоронці не називають строків завершення розслідування, посилаючись на те, що слідчі й дізнавачі є незалежними особами й впливати на них не можна. Однак, запевняють представники ГУНП, усі необхідні процесуальні дії будуть зроблені в межах чинного законодавства.

Для того щоб справи проти журналістів розслідувались оперативніше й ефективніше, в структурі Нацполіції створили відділи захисту інтересів суспільства і держави. В Запорізькій області, зокрема, відділ тільки формується. Його очолив Дмитро Гізюк, який на зустрічі з представницею ІМІ наприкінці квітня також запевнив, що вони зацікавлені у взаємодії з медіа і готові надати будь-яку допомогу журналістам у межах їхньої компетенції.

Тим часом у потерпілих у справі й адвоката Сергія Лишенка, який з партнерами адвокатського об’єднання представляє їхні інтереси, інше бачення ситуації. Наприклад, за його даними, ще наприкінці березня суд постановив провести виїмку документів і відеозаписів у мерії до 30 квітня. Чи зробили це правоохоронці, йому невідомо, бо жодної інформації про це адвокати не отримали: правоохоронці не відповіли на запит щодо цього.

Також після того, як одну з потерпілих у справі редакторку “Неначасі” Катерину Майбороду знову не пустили на сесію вже 23 квітня 2021 року під приводом того, що вона не акредитована, журналістка знову звернулася до поліції. Через день з’ясувалося, що її заяву не внесли до ЄРДР. Після того як журналістка уточнила в слідчої, яка веде справу, що відбувається, їй повідомили, що заяву зареєстровано і додано до матеріалів справи. 

“Я думала, що все добре, але 19 травня наш адвокат написав, що 21 травня відбудеться суд за скаргою слідчого судді про невнесення моєї заяви до ЄРДР. Виявилося, що заяву мали внести окремо в ЄРДР, а потім уже долучити до справи, чого не відбулося. Крім того, з’ясувалося, що адвокат не може подивитися матеріали справи й узагалі дізнатися, який стан справ з виїмкою документів і відеозаписів”, – розповіла редакторка “Неначасі”.

Як уточнив адвокат Сергій Лишенко, Орджонікідзевський районний суд Запоріжжя 21 травня розглянув скаргу на дії працівників поліції щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань з приводу повторного недопуску на сесію і задовольнив її.

“Справа розслідується тривалий час і очевидним є її затягування, небажання проводити слідчі дії тощо. Так, зокрема, новий епізод не був внесений до ЄРДР та не розслідувався, його лише долучили до матеріалів справи. Хоча КПК чітко вказує на те, що кожна подія злочину має розслідуватися. І за потреби, як, наприклад, у нашому випадку, справи об’єднуються. Проте слідство чомусь так не вважає”, – розповів Сергій Лишенко. 

За його словами, також потерпілі отримують інформацію про плани щодо слідчих дій, які не проводяться або ж проводяться з невідомим результатом. Водночас потерпілим відмовляють в ознайомленні з матеріалами справи. “Тому ми були змушені звернутися до суду для захисту. Тепер на черзі прокуратура”, – повідомив адвокат потерпілих. Варто додати, що 27 травня потерпілим нарешті дозволили ознайомитися з матеріалами справи.

До речі, адвокатів журналістам, які виступають потерпілими в справі, надав Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП). За словами Катерини Майбороди, завдяки цьому вони мають повніше розуміння, чи дійсно поліція робить усе, що має, в цьому розслідуванні.

“Добре, що ІРРП допомагає нам у цій боротьбі. Наш адвокат помічає ті ризики, які для людей без досвіду роботи з досудовими розслідуваннями є неочевидними. І поки в Нацполіції говорять про пріоритетність справи, юристи домагаються коректного документообігу, доступу до справи та просто інформації про конкретні слідчі дії”, – уточнила редакторка “Неначасі”.

P.S. Ще в січні журналісти вирішили, що паралельно позиватимуться до Запорізького міськвиконкому і вимагатимуть дотримання норм закону. Поки його так і не подали: останні чотири місяці ситуація з допуском до міськради постійно змінювалася. Зараз уже остаточно зрозуміло, що обіцяний “прозорий, легкий і спрямований на захист журналістів” алгоритм допуску, який запровадили в міськраді, не працює. У мерії традиційно, всупереч закону, його використовують для обмеження доступу. Тому журналісти планують уточнити позов і все-таки піти до суду. 

”З одного боку, зрозуміло, що міська влада, як система, має більше ресурсу для придушення спротиву. Але ми продовжуємо рух, хоча це і виявилося довшим процесом, ніж планувалося”, – резюмує Катерина Майборода.

 

Наталія Виговська, регіональна представниця Інституту масової інформації в Запорізькій області

Матеріал підотовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!