ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістів пустили на сесію Запорізької міськради, але заборонили пересуватися

24.02.2021, 13:41
Фото Ельміри Шагабудтдінової
Фото Ельміри Шагабудтдінової

Запорізьких журналістів пустили на засідання чергової сесії міської ради, але заборонили пересуватися будівлею. Журналістам дозволено перебувати лише на балконі сесійної зали.

Про це представниці ІМІ в Запорізькій області повідомила редакторка “Неначасі” Катерина Майборода та розмістила відповідне відео з міськради.

За словами журналістки, щоб заборону не можна було порушити, усі виходи з кожного поверху перегородили металевими заслінками та закріпили їх скотчем, аби їх не можна було посунути.

Також Майборода розповіла, що на балконі сесійної зали разом з журналістами постійно сидять працівники або управління внутрішньої політики, або пресслужби міського голови. Журналістам уже повідомили, що на перерві їм заборонено спускатися до депутатів та спілкуватися з ними

Як розповіла представниці ІМІ журналістка 061.ua Ельміра Шагабудтдінова, 22 лютого комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яку очолює міський голова Володимир Буряк, дозволила допуск журналістів на сесії виключно на четвертий поверх, а саме на балкон великої сесійної зали.

“Коли ми пройшли до будівлі, на двох постах охорони в нас затребували посвідчення, а в холі першого поверху біля гардероба нас зустріла начальниця департаменту преси та інформації Діана Семенова. Вона заявила, що віднині журналісти повинні збиратися разом і тільки о 10.55  в супроводі співробітників департаменту можуть пройти виключно на четвертий поверх. Нас повели туди не через центральні сходи, а через бічний вхід. Там ми побачили, що з поверху перекрито всі проходи в кабінети посадовців і журналісти не мають права пересуватися ніде, окрім балкона”, – розповіла журналістка.

За словами Ельміри Шагабудтдінової, їм пояснили, що приходити на сесії тепер необхідно у встановлений час і запізнення не допускаються регламентом. 

Також фотографи не можуть потрапити у великий зал і зробити фото депутатів, а журналісти не можуть на перерві спуститись і поставити запитання депутатам.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що не можна однозначно вважати, що обмеження на пересування журналістів приміщенням міськради є перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів, оскільки їх допустили на сесію міської ради.

Він нагадав, що загальна норма статті 25 Закону України “Про інформацію” передбачає можливість пересування приміщенням суб’єкта владних повноважень та спілкування з посадовими особами. 

Проте, додав Сафаров, варто зважати на карантинні обмеження, встановлені постановою Кабміну “Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”. Зокрема, карантинні норми передбачають обмеження кількості осіб у приміщеннях залежно від площі. 

“Тож не можна однозначно вважати, що обмеження на пересування журналістів приміщенням міської ради є перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів, адже власне на захід, тобто на сесію міської ради, вони допущені. Проте в разі, якщо зустріч з депутатами міської ради неможлива не тільки в перервах сесії, а також і в інший час, якщо журналісти не можуть домогтися приймання посадовими й службовими особами міської ради – тоді матимуть місце ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України”, – зазначив Алі Сафаров.

 
Фото Ельміри Шагабудтдінової

Фото Ельміри Шагабудтдінової

Нагадаємо, 10 лютого постійна комісія з питань депутатської діяльності, регламенту, законності, правопорядку та запобігання корупції Запорізької міської ради запропонувала розробити порядок акредитації засобів масової інформації і підготувати відповідний проєкт рішення для голосування на сесії. 

Як повідомляв ІМІ, 30 січня понад 20 журналістів Запоріжжя звернулися з відкритою заявою до органів центральної влади з проханням втрутитися в ситуацію, яка склалася через систематичний недопуск журналістів на сесії Запорізької міської ради та засідання постійних депутатських комісій.

Журналісти заявили, що з весни 2020 року вони позбавлені можливості відвідувати сесії міськради й депутатських комісій та не можуть повноцінно висвітлювати діяльність міських органів влади Запоріжжя.

17 лютого Комітет Верховної Ради з питань свободи слова мав розглянути звернення запорізьких журналістів щодо систематичних перешкоджань з боку представників Запорізької міської ради за участю представників МВС. 

2 лютого поліція Запоріжжя відкрила справу через недопуск журналістів на сесії міськради.

Liked the article?
Help us be even more cool!