ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Краще, ніж було: як журналісти вплинули на комунікацію міськради в Запоріжжі

Цього січня минув рівно рік з початку протистояння медійників із міською владою Запоріжжя, яка майже повністю перекрила доступ журналістів до мерії. ІМІ багато писав про ці події. Нагадаємо, за минулий рік журналісти пройшли й ігнорування проблеми з боку правоохоронців, і фізичне перешкоджання журналістам у доступі до будівлі з боку депутата міськради,  і введення незаконних акредитацій, об’єднання зусиль і, нарешті,  кримінальну справу. В результаті протистояння посадовці повністю зняли всі обмеження щодо журналістів і журналісток, а восени мер Володимир Буряк, чия пресслужба робила все, щоб у незалежних журналістів не було можливості комунікувати ані з ним, ані з його підлеглими, пішов у відставку після політичного конфлікту з депутатським корпусом. До виборів, які відбудуться восени 2022 року, обов’язки мера поклали на секретаря міськради Анатолія Куртєва. Він ще наприкінці жовтня минулого року розмістив на своїй сторінці допис, у якому пообіцяв бути відкритим для журналістів і журналісток. 

Тож зараз у міськради новий керівник – в.о. мера, секретар міськради Анатолій Куртєв – і нова пресслужба. Ми поцікавилися в журналістів і журналісток, як зараз відбувається комунікація з міськрадою, зокрема як працює нова пресслужба і наскільки відкритим до спілкування з медійниками є в.о. міського голови.

Сессию Запорожского горсовета отменили из-за отсутствия кворума

Фото: Запорізька міська рада

Богдан Василенко, “Гвозді”, говорить, що перешкод у доступі до міськради, включно з кулуарами й сесійною залою під час проведення сесії та засідання комісій, зараз немає. Однак, каже він, доступність приміщення зовсім не означає доступності інформації. “Спілкування з елітою Запоріжжя та міськими депутатами – навіть ключовими – залишається вкрай обмеженим. Голови комісій міськради або заступники мера можуть відмовитися від розмови з журналістом під надуманим приводом – а то й без нього. На жаль, особисто стикався з подібним неодноразово. Виходить, маючи фактичний доступ до посадовців, журналісти не наблизилися до відповідей – тому що згадані особи втікають від питань. Отже, потрібно не давати посадовцям можливості втекти від журналістів або уникнути питань”, – розповів редактор.

Богдан Василенко вважає, що гарним рішенням були б обов’язкові регулярні щомісячні пресконференції основних міських посадовців та голів депутатських комісій. “Тоді для журналістів буде час і на уточнення питання, і розширення питання, і звірення даних від спікера з реальністю. Настане шанс для тієї найповнішої відкритості, про яку так активно говорять у мерії”, –  резюмував редактор порталу “Гвозді”

Софія Назаренко, Ipnews, наголошує: те,  що журналістів усе-таки почали пускати на сесії до міської ради – перемога, і додає, що на інформаційні запити редакції завжди відповідали вчасно, тож щодо цього питання зауважень немає.

Підтверджує це і Катерина Рождественська, Запорізький центр розслідувань, яка також проходить як потерпіла в справі про перешкоджання. Вона говорить, що після звільнення мера Володимира Буряка і зміни пресслужби комунікація міськради з журналістами стала кращою. “З’явилися нові люди, які вирішили зробити вайбер-чат і комунікувати там із журналістами. На початку були претензії, що не всі заходи, які реально цікаві, анонсуються. Зараз у чаті я такого не спостерігаю, але, враховуючи специфіку моєї роботи, я не так часто туди заходжу. Мене більше цікавлять відповіді на інформаційні запити. Тут, на щастя, все працює”, – розповіла вона.

Олександр Чубукін, “Акцент”, також говорить, що ситуація з комунікацією із  Запорізькою міською радою загалом покращилася. “Можу відзначити, зараз є вільний доступ на засідання сесій,  комісії, нарад тощо, які  проводяться в міській раді. Щодо надання коментарів, то насамперед я послуговуюсь особистими контактами. Зазвичай профільні заступники мера або представники управлінь та департаментів надають необхідну інформацію”, – повідомив він.

Ельміра Шагабудтдінова, 061.ua, одна з потерпілих у справі щодо перешкоджання журналістам з боку посадовців міськради, каже, що після багаторічної стратегії уникнення журналістів ексмером зараз навіть трохи незвично, що в.о. мера йде на контакт, нормально реагує на запитання і навіть відповідає журналістам у фейсбуці. “Комунікація журналістів із пресслужбою мерії помітно покращилася. Зараз немає проблем, щоб оперативно отримати  якийсь коментар. Я не раз зверталася з проханням сконтактувати з профільними посадовцями з якихось служб та управлінь для підготовки матеріалу, і все було добре. Анонсуються якісь робочі зустрічі за участю в.о. мера, виконкоми. Проводяться для журналістів пресконференції, брифінги з актуальних питань”, – розповіла журналістка. 

На її думку, міськраді варто покращити рівень анонсування вузькоспеціалізованих засідань або зустрічей і робочих груп, які потенційно могли бути цікавими журналістам. “Ми про них дізнаємося або випадково від якихось учасників, які нас туди запрошують, або вже постфактум, після публікації на сайті мерії. З останнього, наприклад, я випадково через пост когось у фейсбуці дізналася, що проводиться засідання робочої групи з топоніміки, на якому розглядалися цікаві питання про перейменування вулиць і провулків. Такі заходи було б непогано анонсувати”, – зауважила кореспондентка 061ua.

Фото: Facebook Анатолій Куртєв

До речі, в.о. мера Анатолій Куртєв уже встиг провести одну повноцінну пресконференцію – за результатами року. З урахуванням того, що попередній очільник міста жодного разу не зробив цього за більш ніж п’ять років керування, якісні зміни в комунікації з медіа очевидні. Якщо такі пресконференції стануть регулярними, це піде на користь комунікації з медіа і, як наслідок, усій громаді. Сподіваємося, що так і буде.

Наталія Виговська, регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!