ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізька міськрада планує запровадити акредитацію для журналістів

19.02.2021, 12:45
Фото – Запорізька міська рада
Фото – Запорізька міська рада

Постійна комісія з питань депутатської діяльності, регламенту, законності, правопорядку та запобігання корупції Запорізької міської ради запропонувала розробити порядок акредитації засобів масової інформації та підготувати відповідний проєкт рішення для голосування на сесії. 

Про це повідомляється на сайті міськради в протоколі засідання комісії від 10 лютого.

Посадовці аргументують таке рішення “підвищенням ефективності міської ради в сприянні журналістам, технічним працівникам ЗМІ у виконанні ними своїх професійних обов'язків, надання можливостей для всебічного, об'єктивного та збалансованого висвітлення журналістами, технічними працівниками ЗМІ діяльності запорізької міської ради та її виконавчих органів”.

За рішення про розроблення порядку акредитації депутати проголосували одноголосно. Протокол підписав голова комісії, член депутатської фракції "Партія Володимира Буряка "Єднання" Дмитро Сірий. 

Як повідомляє представниця ІМІ в Запорізькій області, наразі в порядку денному четвертої сесії Запорізької міськради, яка відбудеться 24 лютого, відсутній проєкт рішення про порядок акредитації журналістів. Натомість є проєкт рішення, підготовлений  фракцією ЄС “Про забезпечення безперешкодного права відвідування адміністративної будівлі виконавчого комітету Запорізької міської ради представниками ЗМІ”.

Нагадаємо, до карантину акредитації на заходи міськради не було. Міська влада мала спробу запровадити акредитацію на сесії у 2015 році.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що положення про акредитацію не може регулювати допуск журналістів до міськради.

“Міська рада цілком може приймати положення про акредитацію. Важливо пам’ятати, що, відповідно до частини другої статті 19 Конституції України, будь-яке рішення міської ради має базуватися виключно на законі. Тож і положення про акредитацію не може регулювати допуск журналістів інакше, ніж це передбачено в статті 26 Закону України “Про інформацію”. Якщо ж положення про акредитацію обмежуватимуть права журналістів порівняно з чинним законодавством, це буде правопорушенням”, – сказав юрист. 

Як повідомляв ІМІ, 30 січня понад 20 журналістів Запоріжжя звернулися з відкритою заявою до органів центральної влади з проханням втрутитися в ситуацію, яка склалася через системний недопуск журналістів на сесії Запорізької міської ради та засідання постійних депутатських комісій.

Журналісти заявили, що з весни 2020 року вони позбавлені можливості відвідувати сесії міськради й депутатських комісій та не можуть повноцінно висвітлювати діяльність міських органів влади Запоріжжя. 

17 лютого Комітет Верховної Ради з питань свободи слова у відповідь на звернення журналістів мав розглянути звернення запорізьких журналістів щодо систематичних перешкоджань з боку представників Запорізької міської ради за участю представників МВС. 

2 лютого поліція Запоріжжя відкрила справу через недопуск журналістів на сесії міськради.

Liked the article?
Help us be even more cool!