ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізькі журналістки після трьох годин очікування домоглися відповіді поліції щодо долі їхніх заяв

26.01.2021, 10:57
Фото – Нацполіція
Фото – Нацполіція

Запорізькі журналістки домоглися відповіді від поліції щодо долі їхніх заяв про перешкоджання професійній журналістській діяльності з боку посадовців міськвиконкому тільки після того, як 25 січня провели три години у Вознесенівському райвідділку поліції. 

Про це представниці ІМІ в Запорізькій області повідомили журналістка сайту 061.ua Ельміра Шагабудтдінова і редакторка “Неначасі” Катерина Майборода.

Нагадаємо, 20 січня охорона Запорізької міської ради не пустила журналісток на засідання постійних депутатських комісій. Відмову охорона аргументувала карантинними обмеженнями. Журналістки викликали поліцію, але навіть після цього їм не дозволили пройти на засідання. В результаті вони написали дві заяви про перешкоджання професійній журналістській діяльності.

Як повідомили журналістки, 22 січня вони намагалися дізнатись у поліції, чи внесли їхні заяви до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Все, що їм повідомили телефоном, – що заяву Катерини Майбороди, редакторки “Неначасі”, не внесли до ЄРДР, а заяву Ельміри Шагабудтдінової, журналістки 061.ua, вони не можуть знайти й рекомендують прийти до відділку в робочий день, знайти дільничного і запитати в нього.

“Ми з Ельмірою Шагабудтдіновою навідалися (25 січня. – Ред.) до Вознесенівського райвідділку, щоб з’ясувати, чому наші заяви не внесли до ЄРДР. Виявилося, що в день, коли нас не пустили на комісію, поліцейські підсунули нам не бланк заяви, а так званий “опитувальник” – хоча ми говорили, що хочемо написати заяви про перешкоджання. Так чи інакше, але обидва опитувальники об’єднали в один кейс за одним номером заяви, – розповіла Катерина Майборода. – Проте, за словами начальника дільничних Вознесенівського району Олександра Кривицького, який вийшов до нас тільки після наших наполегливих вимог, до ЄРДР її не внесли, оскільки “не побачили там криміналу”.

Також журналістки розповіли, що їм відмовилися надавати письмову відповідь про те, що заяву не внесли до ЄРДР. Правоохоронець сказав медійницям, що вони можуть отримати матеріали, коли їхній кейс розглянуть, тобто протягом 30 днів. 

“Ми зауважили, що в нас за законом є лише 10 днів на оскарження, проте Олександр Кривицький тільки відповів, що ми можемо записатися на прийом до начальника слідчого відділення”, – додала Майборода.

За її словами, ще через певний час очікування виявилося, що на приймання до начальника слідчого відділення вони потрапити не можуть через карантин. Це їм повідомив черговий Вознесенівського райвідділку поліції. Він також порадив написати звернення-скаргу до канцелярії відділку, яке колись мали б розглянути.

“У результаті за три години очікувань і перемовин ми подали заяви на ім’я начальника слідчого відділення Романчі Віталія, в яких попросили надати письмову офіційну відповідь, чи зареєстровано наші заяви, та повідомити номер реєстрації заяви в ЄРДР”, – підсумувала редакторка “Неначасі”.

Ознайомитися з матеріалом щодо недопуску журналістів через карантин на сесію міськради можна тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!