ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

524 злочини скоїла РФ проти журналістів та медіа в Україні за рік та п’ять місяців великої війни

24.07.2023, 10:00
Фото - фейсбук Оксани Фусикфото, Дмитра Рибакова, колаж ІМІ
Фото - фейсбук Оксани Фусикфото, Дмитра Рибакова, колаж ІМІ

За рік та п'ять місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 524 злочини проти журналістів та медіа в Україні.

Такими є дані Моніторингу російських воєнних злочинів, що здійснює Інститут масової інформації.

Протягом сімнадцятого місяця війни ІМІ зафіксував п’ять порушень свободи слова, які вчинила Росія, - поранення журналістів.

У липні на фронті загинули два медійника, які стали на захист України.

Так, військовослужбовець та колишній відеограф філії Суспільного в Рівному Костянтин Гнітецький загинув 16 липня під час обстрілу позицій російськими військами біля населеного пункту Діброва на Луганщині.

На Запорізькому напрямку 18 липня загинув військовий, журналіст та історик Дмитро Рибаков. До війни працював редактором і медіаконсультантом у виданнях Chas.News, "Forbes Україна", LB, "Українська правда".

Загалом, за даними ІМІ, станом на 24 липня унаслідок російської збройної агресії проти України загинули 65 медійників, 10 з них – під час виконання професійної журналістської діяльності.

Крім того, протягом сімнадцятого місяця війни поранення отримали п'ятеро медійників, як українських, так і іноземних. 

Так, під час російського обстрілу Краматорська (Донецька область) 27 червня ракета влучила в піцерію в центрі міста, де перебували відвідувачі, серед яких були журналісти. Поранення дістали дві медійниці – британська фотографка-фрилансерка Анастасія Тейлор-Лінд та журналістка з Латинської Америки Каталіна Гомес. Також поранення отримав перекладач Дмитро, який супроводжував одну з іноземних журналісток.

Контузію у липні на фронті отримала журналістка ТСН Юлія Кирієнко у зоні бойових дій на Донеччині, де знімала матеріал про українських захисників. “Росіяни почали прицільний обстріл чи то з танку, чи з то гаубиці - ми не встигли зрозуміти. Відчули на собі п'ять прильотів, два з яких - прицільно у бліндаж, в якому ховались. На щастя, під час перезарядки їхньої гармати ми встигли сісти в машину і виїхати з-під обстрілу”, -  розповіла журналістка.

Оператор медіакомпанії Deutsche Welle Євген Шилко отримав осколкове поранення 22  липня під час обстрілу міста Дружківка Донецької області російськими касетними боєприпасами. Знімальна група DW потрапила під російський обстріл під час зйомок тренувань українських військових на полігоні біля Дружківки.

Детальніше можна ознайомитися тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!