ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Звіт HRW про нібито використання ЗСУ заборонених мін підживлює російську пропаганду – правозахисники

31.01.2023, 13:33
Фото – hrw.org
Фото – hrw.org

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) оприлюднила 31 січня доповідь про нібито використання українськими збройними силами протипіхотних мін ПФМ-1 навколо Ізюма в Харківській області, що є воєнним злочином. 

Водночас Харківська правозахисна група та Українська Гельсінська спілка з прав людини заявили, що такі звіти підживлюють російську пропаганду та підривають суспільну підтримку постійної військової допомоги Україні з боку західних урядів.

Human Rights Watch заявила, що задокументувала “численні випадки”, коли ракети з протипіхотними ПФМ, так звані “міни-метелики” або “міни-пелюстки”, випускали по окупованих Росією районах поблизу російських військових об’єктів. Організація закликала розслідувати такі випадки.

“Українські збройні сили, схоже, розкидали численні наземні протипіхотні міни на території навколо Ізюма, що призводить до жертв серед цивільного населення і створює постійну небезпеку”, – заявив директор Відділу озброєнь Human Rights Watch Стів Гус.

Він додав, що “російські війська неодноразово застосовували протипіхотні міни та вчиняли звірства по всій країні, але це не виправдовує використання Україною цієї забороненої зброї”.

Також в організації нагадали, що Україна є державою-учасницею Конвенції про заборону протипіхотних мін 1997 року, яка повністю забороняє застосування протипіхотних мін.

Human Rights Watch повідомила, що з 19 вересня до 9 жовтня 2022 року провела опитування понад 100 осіб в Ізюмському районі. Як вказує організація, серед опитаних були свідки застосування мін, постраждалі від мін, рятувальники, лікарі та українські сапери. 

Також правозахисники повідомили, що в листопаді звернулися до Міністерства оборони України, Міністерства закордонних справ та Офісу Президента України з низкою питань щодо використання протипіхотних мін ПФМ у районі Ізюма та запропонували зустрітися з представниками влади. Своєю чергою, зазначає HRW, Міноборони письмово відповіло, що “військові дотримуються своїх міжнародних зобов’язань, зокрема щодо заборони застосування будь-яких протипіхотних мін”. 

“Але не надано відповіді на жодне із запитань щодо використання мін ПФМ навколо Ізюма і зазначено, що “інформація про типи зброї, які застосовує Україна... не підлягає коментарям до закінчення війни…” – зауважує HRW.

Своєю чергою директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров та виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко заявили, що “глибоко обурені тим, що HRW фактично підтримує нашого ворога”.

“Ми намагалися зупинити цю публікацію, звернувшись 29 січня напряму до керівництва HRW. Ми пропонували спочатку вивчити це питання через консультації разом з нами з військовими з Міністерства оборони. Проте наші зусилля виявилися марними”, – йдеться в заяві.

Автори заяви зазначили, що незалежно від коректності дослідження оприлюднення такого звіту становить “значні репутаційні ризики для України та, безсумнівно, вплине на зусилля держави щодо забезпечення постачання західної зброї”. 

“HRW, як і Amnesty International, користуються значною громадською довірою в Європі та США, і такі звіти підживлюють російську пропаганду та підривають суспільну підтримку постійної військової допомоги Україні з боку західних урядів. Один із ключових принципів законодавства про свободу інформації проголошує, що інформація публікується, якщо шкода від публікації менша, ніж шкода від відмови від публікації. Ми переконані, що в ситуації, коли Україна є об'єктом агресії значно більш могутньої у військовому відношенні держави, публікація такої доповіді принесе велику шкоду, значно більшу, ніж користь від отримання результатів дослідження”, – йдеться в заяві.

Як повідомляв ІМІ, 4 серпня 2022 року правозахисна організація Amnesty International опублікувала доповідь, у якій заявила, що українські військові ставлять під загрозу цивільне населення, створюючи бази та застосовуючи системи озброєння в житлових районах, зокрема в школах і лікарнях, намагаючись відбити російське вторгнення.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що звіт Amnesty “намагається амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву”.

Amnesty International згодом попросила вибачення за “страждання та гнів”, спричинені її останнім звітом щодо України, однак заявила, що не відмовляється від своїх висновків.

У вересні Amnesty International створила конверти, на яких зображені двоє людей, які обіймаються. Одна людина пофарбована в кольори прапора України, інша – Росії.

Liked the article?
Help us be even more cool!