ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка TUT.BY Катерина Борисевич після пів року колонії вийшла на волю

19.05.2021, 09:56
Фото – telegra.ph
Фото – telegra.ph

Сьогодні, 19 травня, зранку з Гомельської колонії звільнили журналістку TUT.BY Катерину Борисевич, яка написала матеріал про загиблого мінчанина Романа Бондаренка. Загалом за ґратами вона провела пів року. Про це повідомляє TUT.BY на анонімній блог-платформі telegra.ph.

Журналістка вийшла в доброму гуморі. Неподалік будівлі її зустрічали кілька друзів і колег. Рідні чекають на Катю вдома – у Мінську.

Першою Катерина зателефонувала доньці Даші й попросила в неї приготувати улюблені сирники, а мамі замовила котлети.

У Гомельську колонію Борисевич привезли три дні тому. За словами Катерини, цієї ночі вона вперше виспалася, хоча прокинулася, звичайно, рано: дуже чекала звільнення.

“Мене заздалегідь попередили, що сьогодні вранці я вийду, тому з 4–5-ї ранку я чекала, коли мене покличуть – і все, вийду на волю, – бадьорим голосом розповіла Катя. – Я до цього перехворіла, але займалася спортом, годину на день, як годиться, дихала свіжим повітрям”.

Вона розповіла, що найбільше їй зараз хочеться “обійняти близьких і рідних, з'їсти маминих сирників і борщу”. 

У колонії журналістка попросила собі “хоч якусь роботу”, тому їй дали висаджувати календули й волошки.

Вона розповіла, що її етапували з Жодіна до Могильова, а потім з Могильова до Гомеля, перевозили в наручниках. Але водночас співробітники були максимально коректні.

“Не можу сказати, що до мене було якесь особливе ставлення, – розповіла Катерина. – Але в мене була коричнева картка, як у людини, схильної до екстремізму. Всіх таких в'язнів перевозять у такий спосіб. Зі мною були дві жінки, засуджені за вбивства. У них терміни 9–10 років. Вони жартували, що їхали просто, спокійно, а як, як екстреміст (або схильна до екстремізму), їхала в наручниках”.

На запитання, чи очікувала вона такого резонансу від статті про смерть Романа Бондаренка, після якої нею зацікавились оперативники, Борисевич зазначила: “Ніхто про це не думав, я працюю журналістом 15 років і не замислювалася навіть, що через статтю можу опинитись у в'язниці”.

Водночас журналістка не знає, чи повернеться до роботи: “Я хочу побачити рідних, весну, з'їздити на море, а потім уже все інше. Я більше не мислю категоріями, що буде далі. Далі може бути все що завгодно. У листопаді я теж не розраховувала, що опинюся в КДБ, а потім на Володарці, тому довгострокових планів у мене немає. А в короткострокових – хочу обійняти доньку, рідних, колег і сказати дякую всім за ту підтримку, яку мені надавали”.

Як повідомляв ІМІ, 2 березня 2021 року суд Московського району Мінська засудив до шести місяців колонії та штрафу журналістку Катерину Борисевич.

19 листопада 2020 року в Мінську (Білорусь) затримали журналістку порталу TUT.BY Катерину Борисевич, яка готувала матеріал про загиблого мінчанина Романа Бондаренка.

Також правоохоронці відкрили кримінальну справу щодо лікаря швидкої допомоги Артема Сорокіна та журналістки за фактами “розкриття лікарської таємниці, яке призвело до тяжких наслідків”. Ідеться про результати медичного огляду Романа Бондаренка, який помер після викрадення й побиття.

Результати медичного огляду Бондаренка, який уперше опублікував TUT.BY, підтверджують, що він прибув до мінської швидкої допомоги абсолютно тверезим – усупереч версії, висловленій владою та особисто Олександром Лукашенком.

Житель Мінська Роман Бондаренко був жорстоко побитий увечері 11 листопада 2020 року і помер у лікарні наступного дня. Загибель Бондаренка спричинила масове обурення, марш його пам’яті 15 листопада в Мінську був розігнаний владою.

9 грудня 2020 року суд Центрального району Мінська залишив під вартою журналістку Катерину Борисевич.

Liked the article?
Help us be even more cool!