ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіста Reuters у жовтні було вбито ізраїльським танковим обстрілом – аналіз CNN

11.12.2023, 17:50

Відеограф Reuters Іссам Абдаллу 13 жовтня загинув під час подвійного танкового обстрілу південного Лівану ізраїльськими військовими. Тоді ж шестеро іноземних журналістів дістали поранення.

Про це свідчить аналіз CNN, що підтверджує попередні повідомлення двох новинних організацій і двох правозахисних груп.

Reuters, AFP, Amnesty International і Human Rights Watch випустили власні розслідування обставин фатального обстрілу. AFP й HRW ствердили, що той був "навмисною", цілеспрямованою атакою на журналістів з боку Ізраїлю.

Речник Сил оборони Ізраїлю Річард Гехт у своїй заяві Reuters зазначив: "Ми не стріляємо в журналістів". Від подальших коментарів посадовець утримався.

У п’ятницю в СОІ заявили, що жовтневий випадок із загибеллю журналіста Reuters досі "на розгляді".

CNN провела криміналістичний аналіз низки відео (зокрема, живої трансляції AFP з дня й місця атаки) й з’ясувала, що два удари з проміжком у 37 секунд, які поцілили в журналістів, були здійснені з понадзвукової зброї й ішли з боку Ізраїлю.

На той момент між Ізраїлем і Хезболлою відбувався інтенсивний перехресний вогонь обабіч кордону.

CNN також переглянула фотографію з місця нападу, на якій видно заднє крило 120-міліметрового танкового снаряда. Автентичність знімка була підтверджена джерелом, близьким до розслідування. Ані ліванська армія, ані Хезболла, що діє за підтримки Ірану, не мають подібних снарядів у своєму арсеналі.

Колишній розвідник-аналітик і розслідувач воєнних злочинів в ООН Марк Ґарласко, який бачив як фото, отримане CNN, так і відео наслідків обстрілу, стверджує, що снаряд точно танковий і що "стрілець мав бачити журналістів зі свого танка". 

13 жовтня, за кілька годин після удару, CNN повідомляла, що атаковані журналісти були в бронежилетах з чіткою позначкою "Преса". Видання також повідомляло, що, за даними джерела в ліванській розвідці, приблизно в момент обстрілу над місцем подій бачили ізраїльський гвинтокрил "Apache", який збільшив би шанси ізраїльських військових побачити журналістів.

На відео удару також видно ізраїльські вежі спостереження: це робить заяви про те, що ізраїльська сторона нібито не знала, що цілилася в журналістів, дедалі сумнівнішими.

Комітет захисту журналістів також заявив, що результати розслідувань Reuters, AFP, Amnesty International і Human Rights Watch суголосні з їхніми власними даними, які свідчать про "систематичне застосування летальної сили" проти журналістів з боку ізраїльської армії протягом останніх 22 років.

Із 2001 року КЗЖ задокументував щонайменше 20 випадків убивства журналістів військовими СОІ, йдеться у звіті, оприлюдненому правозахисною групою в травні 2023 року. "Переважна більшість (18) є палестинцями. Ніхто не був звинувачений чи притягнутий до відповідальності за ці смерті", – зазначено у звіті.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!