ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст із Луганська Олег Трачук релокувався до Швеції, втретє рятуючись від війни

Фото – скрін з YouTube-каналу Максима Каца
Фото – скрін з YouTube-каналу Максима Каца

Журналіст із Луганська Олег Трачук, який у 2014-му приїхав на Київщину, у 2022-му був змушений із родиною виїхати з країни до Швеції.

Про це він розповів в інтерв’ю російському політику Максиму Кацу.

До Луганська він переїхав у 90-х, коли розпочався збройний конфлікт у Тбілісі.

Він працював головним редактором газети “Жизнь Луганска”, служив у податковій.

В Олега двоє доньок, у яких діагноз "аутизм". Тож він від їхнього народження шукав для них спеціальні освітні програми та можливості для реабілітації дітей.

У 2021 році, вже після переїзду на Київщину, Олег Трачук очолив Броварський Центр реабілітації дітей з інвалідністю.

В інтерв’ю Олег розповів, що після початку повномасштабного вторгнення РФ на кухні закладу, який він очолював, готували їжу для українських військових. Робили це максимально приховано.

“У перші дні ми зіткнулися не з проблемою продуктів, а з проблемою, щоб не вирахували, де ми перебуваємо. З початку не розумів, навіщо ми диверсантам, а потім зрозумів, що ми – стратегічний об'єкт. Не потрібно запускати сто снарядів, досить підсипати чогось в обід, і цілий підрозділ одразу зляже. Формально ми працювали за закритими дверима”, – розповів Трачук.

Ще тривали бої на Київщині, говорить Олег Трачук, а їхня родина вирішила скористатися ініціативою міського голови Києва Віталія Кличка та виїхати до Польщі. Так допомагали евакуюватися родинам, які виховують дітей з інвалідністю.

Родина зібралася за пару годин. У Польщі їх привезли до міста Хелм. Згодом родина переїхала до Швеції. У цій країні Олег працює в соціальному центрі, де люди з інвалідністю живуть у своїх квартирах. Про перспективи він поки не хоче говорити, але зауважує: попри все досі платить оренду господарці квартири, яку винаймали в Броварах.

Як повідомляв ІМІ, Басманний районний суд Москви (Росія) заочно засудив блогера Максима Каца до восьми років колонії в справі щодо поширення “фейків” про російську армію. Він виклав на своєму ютуб-каналі відео про вбивства жителів Бучі російськими військовими під час окупації міста.

Максим Кац – російський політичний і громадський діяч, директор фонду “Городские проекты”, автор однойменного каналу на YouTube, колишній депутат муніципальних зборів від партії “Яблуко”, в минулому член Координаційної ради російської опозиції.

У жовтні 2022 року його внесли до бази сайту “Миротворець” за пропаганду “російсько-фашистського нацизму та шовінізму”. Каца вважають загрозою безпеці України через публікації в соцмережах. На порталі розмістили скриншоти зі сторінок Каца. На одній з них блогер заявляв, що “російська опозиція нікому нічого не винна, особливо українцям”.

У квітні 2023 року Максим Кац оголосив про запуск проєкту “Голоса войны” і шукав серед українців людей, які готові розповісти свої історії. Інформацію про це, ймовірно, він поширює в різних спільнотах. Звернула увагу на це авторка Kyiv Post Наталія Міняйло. У коментарі ІМІ Наталія Міняйло пояснила, що повідомлення з’явилося в телеграм-каналі Samantha’s Info Channel, який організував курси англійської для українців в Ірландії (переважно вони і є учасниками групи).  

Голова Незалежної медійної ради, медіаексперт Отар Довженко вважає такі проєкти російською пропагандою, яка покликана зняти з російської нації відповідальність за агресію проти України.

Liked the article?
Help us be even more cool!