ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії блогера Максима Каца заочно засудили до восьми років колонії за відео про вбивства в Бучі

Фото – bukinfo.com.ua
Фото – bukinfo.com.ua

Басманний районний суд Москви (Росія) заочно засудив блогера Максима Каца до восьми років колонії в справі щодо поширення “фейків” про російську армію. Він виклав на своєму ютуб-каналі відео про вбивства жителів Бучі російськими військовими під час окупації міста. Таке рішення суд ухвалив 24 серпня, повідомляє “Медіазона”.

Державне обвинувачення просило призначити Кацу 10 років колонії та заборонити протягом п’яти років адмініструвати сайти (суд заборонив на чотири роки адмініструвати сайти).

За версією слідства, Кац виклав це відео 3 квітня 2022 року, перебуваючи за межами Росії. Свою провину блогер не визнав, хоча не заперечував, що опублікував цей ролик. Відео вже переглянули 2,3 млн разів.

Адвокат Каца Алан Гамазов зазначив у суді, що свою версію подій у Бучі міноборони РФ оприлюднило вже після того, як блогер виклав ролик. Гамазов цитував уривки з доповідей міжнародних комісій про дії російських солдатів під час окупації. Згідно з ними, солдати навмисне розміщували техніку біля житлових будинків, нападали на мирних жителів Бучі, що тікали, і катували й ґвалтували їх.

Свідок з боку обвинувачення, співробітник Центру пошукової роботи та історико-культурного туризму МПГУ Леонід Святодух розповів, що 25 листопада 2022 року “повернувся з армії”, тому йому були цікаві всі ролики про події в Бучі. Так він натрапив на ролик Каца. На його думку, інформація у відео є недостовірною, оскільки “сам ролик слабко аргументований”. Свідок наголосив, що довіряє лише офіційній версії подій.

З осені минулого року Максим Кац перебуває в розшуку, у березні його заочно заарештували. На ютуб-канал опозиціонера підписано 1,87 млн осіб.

Максим Кац – російський політичний і громадський діяч, директор фонду “Городские проекты”, автор однойменного каналу на YouTube, колишній депутат муніципальних зборів від партії “Яблуко”, в минулому член Координаційної ради російської опозиції.

У жовтні 2022 року його внесли до бази сайту “Миротворець” за пропаганду “російсько-фашистського нацизму та шовінізму”. Каца вважають загрозою безпеці України через публікації в соцмережах. На порталі розмістили скриншоти зі сторінок Каца. На одній з них блогер заявляв, що “російська опозиція нікому нічого не винна, особливо українцям”.

У квітні 2023 року Максим Кац оголосив про запуск проєкту “Голоса войны” і шукав серед українців людей, які готові розповісти свої історії. Інформацію про це, ймовірно, він поширює в різних спільнотах. Звернула увагу на це авторка Kyiv Post Наталія Міняйло. У коментарі ІМІ Наталія Міняйло пояснила, що повідомлення з’явилося в телеграм-каналі Samantha’s Info Channel, який організував курси англійської для українців в Ірландії (переважно вони і є учасниками групи).  

Голова Незалежної медійної ради, медіаексперт Отар Довженко вважає такі проєкти російською пропагандою, яка покликана зняти з російської нації відповідальність за агресію проти України.

Liked the article?
Help us be even more cool!