ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Завершено розслідування в справі щодо держзради Дубінського

Чинний народний депутат Олександр Дубінський. Фото – УНІАН

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування стосовно чинного народного депутата та ще чотирьох осіб, яких підозрюють у державній зраді. Про це повідомляють ДБР та Офіс генпрокурора.

Наразі стороні захисту надано доступ для ознайомлення з матеріалами справи, після чого вона буде скерована до суду.

За даними слідства, учасниками злочинної організації були чинний народний депутат, народний депутат III–IX скликань, експрокурор та два керівники головного управління генштабу ЗС РФ (Володимир Алєксєєв та Олексій Савін). Викрили їх у листопаді 2023 року. 

Їм інкриміновано створення злочинної організації та участь у ній, а також вчинення державної зради (ч. 1 ст. 255, ч. 1 ст. 111 КК України).

Розслідування встановило, що у 2016 році головне управління генштабу ЗС РФ створило агентурну мережу, яка діяла до 2022 року. Мережа займалася розхитуванням суспільно-політичної ситуації в Україні та її дискредитацією на міжнародній арені для погіршення дипломатичних відносин зі США та ускладнення вступу України до ЄС та НАТО.

За таку діяльність агенти отримували гроші від генштабу РФ – їх передавали до України через помічника колишнього нардепа. За попередніми оцінками, зазначає слідство, російські спецслужби витратили на цю організацію щонайменше $10 млн. Але й самі нардепи неодноразово їздили до Росії на зустрічі зі своїми кураторами.

Крім того, зазначає слідство, за вказівкою російської спецслужби чинний народний депутат поширював російські наративи, зокрема про вище політичне керівництво України. Для їхнього поширення брав участь у публічних заходах.

“У листопаді 2019 року нардепи організували спільну пресконференцію, на якій поширювали інформацію про нібито міжнародну корупцію посадових осіб США. Таким чином вони намагалися погіршити відносини між Україною та її стратегічним партнером”, – йдеться в матеріалах слідства.

Під час слідства також вивчено документи, які підтверджують поїздки чинного народного депутата до Росії – у Москву та Санкт-Петербург. Слідство припускає, що він їздив на зустріч з російськими “кураторами” й у жовтні 2019 року, перед пресконференцією. Він, за задумом російських кураторів, як професійний “медіакілер”, мав розставляти необхідні акценти, насамперед для західної аудиторії.

Також у червні 2020 року колишній прокурор провів спільну з екснардепом пресконференцію, на якій вони публічно “обґрунтовували” фейки на користь Кремля, зокрема про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США, зазначає слідство.

Також ДБР у межах кримінального провадження досліджує факт придбання родиною чинного нардепа нерухомості в Іспанії за російські гроші. Зокрема, йдеться про купівлю двох квартир у Барселоні за 288 тисяч та 100 тисяч євро. Квартири були придбані цивільною дружиною нардепа та його мамою. Причому в останньої джерелом доходів усі ці роки була лише українська пенсія.

Слідство зазначає, що більшість коштів на придбання квартир в Іспанії жінки отримали на свої банківські рахунки з Росії. Гроші перерахували дві громадянки РФ, які, найімовірніше, пов’язані з російськими спецслужбами, а одна з них навіть працювала в адміністрації Путіна.

Напередодні повномасштабного вторгнення РФ екснардеп та колишній прокурор втекли за кордон та переховуються від правосуддя.

Чинний народний обранець перебуває під вартою.

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

Справа Олександра Дубінського щодо державної зради

13 листопада 2023 року Державне бюро розслідувань оголосило підозру Олександру Дубінському в державній зраді (ч. 1 ст. 111) та створенні, керівництві злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участі в ній (ч. 1 ст. 255). Його звинувачують у злочинній діяльності, яку курували посадовці генерального штабу ЗС РФ, та веденні інформаційно-підривної діяльності проти України.

За даними слідства, Дубінський мав позивний Буратіно і входив до складу організації, сформованої головним управлінням генштабу ЗС Росії (ГРУ), а саме заступником начальника ГРУ Володимиром Алєксєєвим. Операційним керівництвом групи займався його заступник – Олексій Савін.

Організація мала розхитувати суспільно-політичну ситуацію в Україні та дискредитувати її на міжнародній арені. Фінансування організації сягало понад $10 млн.

Печерський районний суд Києва в листопаді 2023 року взяв під варту на два місяці Дубінського і відтоді продовжує цей запобіжний захід.

11 січня 2021 року міністерство фінансів США запровадило санкції проти Олександра Дубінського та ще низки українських громадян і медіа за втручання в американські вибори. У мінфіні США пояснили, що зазначені особи й компанії були частиною російської мережі зовнішнього впливу, пов’язаної з нардепом Андрієм Деркачем. Нині Деркача теж підозрюють у держзраді.

У січні 2024 року прокурори передали до суду обвинувальний акт щодо чинного народного депутата Олександра Дубінського за фактом службового підроблення документів для виїзду за кордон.

Liked the article?
Help us be even more cool!