ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дубінському оголосили підозру в державній зраді

Фото – Суспільне
Фото – Суспільне

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру народному депутату Олександру Дубінському. Йому закидають інформаційно-підривну діяльність на користь РФ, пише пресслужба ДБР.

За даними слідства, Дубінський мав позивний Буратіно і входив до складу організації, сформованої головним управлінням генштабу ЗС Росії (ГРУ), а саме заступником начальника ГРУ Володимиром Алєксєєвим. Операційним керівництвом групи займався його заступник – Олексій Савін.

Організація мала розхитувати суспільно-політичну ситуацію в Україні та дискредитувати її на міжнародній арені. Фінансування організації сягало понад $10 мільйонів.

Правоохоронці задокументували, що Дубінський поширював фейки про вище військово-політичне керівництво України, зокрема писав про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2019 році.

Крім Дубінського, до організації входив екснардеп Андрій Деркач, який наразі за кордоном, та колишній прокурор Костянтин Кулик з позивним Птичка, що теж поза межами України. Костянтину Кулику закидають публічні "обґрунтування" фейків на користь Кремля.

Підривну діяльність організації в Києві координував експомічник Деркача, колишній співробітник ГРУ часів СРСР Ігор Колєсніков, який відбуває покарання за держану зраду.

Генеральний прокурор України повідомив Олександру Дубінському про підозру за двома статтями ККУ:

  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

За цими статтями також повідомили про підозру Алєксєєву, Савіну, Деркачу і Кулику. Усім загрожує до 15 років увʼязнення з конфіскацією майна.

Як повідомляв ІМІ, 3 серпня 2023 року СБУ спільно з Державним бюро розслідувань провела обшуки в Дубінського, який під час війни виїхав за кордон нібито під приводом супроводження батька на лікування. Правоохоронці перевіряли обставини та законність його виїзду за кордон у період воєнного стану. Дубінський після обшуків заявив, що звернеться до суду.

25 липня блогер та військовослужбовець Антон Швець оприлюднив інформацію, що Дубінський виїхав за кордон для супроводу хворого батька. Швець повідомив, що в червні Міністерство охорони здоров’я звернулося до Держприкордонслужби з проханням посприяти Дубінському виїхати. Водночас, зазначив Швець, батько Дубінського весь час проживав у тимчасово окупованому Донецьку.

Дубінський підтвердив цю інформацію у своєму Telegram-каналі після допису Швеця: "У звʼязку зі складним діагнозом та відсутністю можливості для лікування батька в Україні змушені проводити частину аналізів та терапії за кордоном".

11 січня 2021 року міністерство фінансів США запровадило санкції проти Олександра Дубінського та ще низки українських громадян і медіа за втручання в американські вибори. У мінфіні США пояснили, що зазначені особи й компанії були частиною російської мережі зовнішнього впливу, пов’язаної з нардепом Андрієм Деркачем. Останнього Вашингтон вважає російським агентом. Санкції проти Деркача були запроваджені ще 2020 року.

До обрання народним депутатом у 2019 році ("Слуга народу", 94 округ, Київщина) Дубінський багато років працював на телеканалах Коломойського як ведучий та креативний продюсер.

10 серпня 2023 року Печерський райсуд Києва обрав народному депутатові Олександру Дубінському, якого підозрюють у службовому підробленні документів для виїзду за кордон, запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання з носінням електронного браслета терміном до 8 жовтня.

6 листопада Печерський районний суд Києва відправив народного депутата Олександра Дубінського під цілодобовий домашній арешт. 

Liked the article?
Help us be even more cool!