ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізька поліція відкрила 11 справ щодо перешкоджання журналістам

05.05.2021, 13:40
Фото – zp.npu.gov.ua
Фото – zp.npu.gov.ua

У Запорізькій області за минулий рік та першу декаду 2021 року зареєстровано 11 кримінальних проваджень, пов’язаних з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів – ст. 171 Кримінального кодексу України.

Про це повідомляється на сайті ГУНП в Запорізькій області.

За результатами проведених розслідувань до суду скеровано обвинувальний акт в одному кримінальному провадженні, ще у восьми тривають слідчі дії.

Під час зустрічі керівники відділу захисту інтересів суспільства і держави та відділу комунікації з регіональною представницею ГО “Інститут масової інформації” Наталею Виговською обговорили поточну ситуацію у сфері безпеки журналістів у регіоні, стан розслідування кримінальних проваджень, відкритих за фактами перешкоджання професійній діяльності журналістів.

Головна мета заходу – посилення діалогу та співпраці між правоохоронними органами та громадськими організаціями щодо захисту професійної діяльності журналістів, забезпечення сприятливих умов для журналістської діяльності відповідно до чинного законодавства.

Як повідомляв ІМІ, 23 квітня у Запоріжжі редакторку сайту “Неначасі” Катерину Майбороду не пропустили до приміщення міськвиконкому, де відбувалася сесія міської ради. 

10 лютого постійна комісія з питань депутатської діяльності, регламенту, законності, правопорядку та запобігання корупції Запорізької міської ради запропонувала розробити порядок акредитації засобів масової інформації і підготувати відповідний проєкт рішення для голосування на сесії. 

У проголосованому рішенні йдеться, зокрема, про те, що реєстрація акредитованих журналістів на пленарні засідання Запорізької міської ради відбувається з 10.00 до 10.45 та з 10.00 до 14.45 години в день  пленарного засідання Запорізької міської ради. Саму ж акредитацію треба отримати до 14.00 дня, що передує даті засідання міськради.

30 січня понад 20 журналістів Запоріжжя звернулися з відкритою заявою до органів центральної влади з проханням втрутитися в ситуацію, яка склалася через систематичний недопуск журналістів на сесії Запорізької міської ради та засідання постійних депутатських комісій.

Журналісти заявили, що з весни 2020 року вони позбавлені можливості відвідувати сесії міськради й депутатських комісій та не можуть повноцінно висвітлювати діяльність міських органів влади Запоріжжя.

17 лютого Комітет Верховної Ради з питань свободи слова розглянув звернення запорізьких журналістів щодо систематичних перешкоджань з боку представників Запорізької міської ради за участю представників МВС та Запорізької міськради. 

2 лютого поліція Запоріжжя відкрила справу через недопуск журналістів на сесії міськради, в межах якої потерпілими визнали не менш ніж п'ять журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!