ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Залужний підписав зміни до наказу №73 – джерела ІМІ

05.02.2024, 14:17

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підписав зміни до Наказу №73 “Про організацію взаємодії між Збройними Силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану”.

Про це ІМІ стало відомо з власних джерел у Міноборони та Генштабі.

Текст наказу зі змінами буде оприлюднено пізніше, повідомили джерела ІМІ.

Раніше Інститут масової інформації неодноразово передавав Міністерству оборони України та Генштабу ЗСУ пропозиції щодо змін до наказу №73 та до його доповнень, а також інші пропозиції для покращення взаємодії між журналістами та військовими.

Директорка ІМІ Оксана Романюк зазначала, що ті документи, якими регулюється діяльність медіа, – додатки 3 (Порядок акредитації представників засобів масової інформації під час дії правового режиму воєнного стану) і 4 (Правила роботи представника засобу масової інформації у районі ведення бойових дій) до наказу №73 – не відповідають чинному законодавству, а додаток 1 (Алгоритм роботи з акредитованими представниками засобів масової інформації під час дії правового режиму воєнного стану) суперечить додатку 4 до наказу.  

Що передувало змінам до наказу №73

5 березня 2022 року Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний видав наказ, яким встановлюється порядок допуску представників ЗМІ на військові об’єкти в районі ведення бойових дій на період дії воєнного стану.

Восени 2022 року ІМІ, представники Медіаруху та воєнкори виступили з ініціативою створити робочу групу при Офісі президента для вдосконалення того, як регулюється їхня взаємодія з військовими, та надали свої пропозиції до Генштабу ЗСУ щодо покращення комунікації між журналістами й військовими.

27 лютого 2023 року до наказу №73 було внесено зміни. Згідно з ними акредитація журналістів здійснюватиметься тільки на строк до шести місяців і для перебування медійників на фронті відтепер передбачено три зони – червону, жовту та зелену.

А вже в березні 2023 року українські воєнні кореспонденти заявили про цензуру та вибірковість у доступі журналістів до червоних зон на фронті. Вони вимагали від влади надати можливість їм надалі працювати. Журналісти стверджували, що існує "список виняткових журналістів з переліку обраних медіа" і лише вони мають преференцію доступу до червоних зон. 

Також журналісти заявили, що однією з проблем для медіа, які висвітлюють війну, залишається отримання акредитації від Генштабу ЗСУ. Зокрема, довге очікування на її отримання.

У березні 2023 року Медіарух, українські та іноземні журналісти заявили про неприпустимість нових надмірних обмежень роботи медіа під час дії воєнного стану і закликали негайно нормалізувати ситуацію з доступом до висвітлення бойових дій і їхніх наслідків.

Зняти надмірні обмеження для журналістів щодо доступу до висвітлення бойових дій закликала і міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів".

Liked the article?
Help us be even more cool!