ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Свою акредитацію чекаю другий місяць. Обіцяли видати за кілька тижнів – Стас Козлюк про проблеми роботи на фронті

03.05.2023, 13:57
Стас Козлюк. Фото Макса Левіна
Стас Козлюк. Фото Макса Левіна

Однією з проблем для медіа, які висвітлюють війну, залишається отримання акредитації від Генштабу. Певна схема акредитації для роботи на фронті з’явилася ще на початку війни на Донбасі. Але вона вже не могла так само працювати, коли після повномасштабного вторгнення Росії в Україну висвітлювати ситуацію на фронті одночасно забажали кілька тисяч журналістів.

Про це під час круглого столу "Свобода слова в Україні: поточний стан і виклики" розповів репортер Стас Козлюк.

“Як я розумію, Генштаб разом з Міноборони спробували “натягнути” ту схему на нинішню ситуацію. Я, до прикладу, свою акредитацію чекаю другий місяць. Обіцяли, що її видадуть за кілька тижнів. Акредитація діятиме пів року. Два місяці моєї акредитації вже спливли. Відповідно, щойно я її отримаю, потрібно подаватися на нову. Це дуже ускладнює нашу роботу”, – зауважив журналіст.

Окремо Стас Козлюк звернув увагу на доступ журналістів до певних ділянок фронту.

“Тут починаються кола пекла. Тому що ти в процесі з'ясовуєш, скільки має бути погоджень і з ким це треба погоджувати. Проблема в тому, що в кожного регіону є свої правила роботи. Всі, певно, чули про зонування. Та от принцип формування цих зон незрозумілий”, – говорить репортер.

Крім того, зауважив, Стас Козлюк, отримавши узгодження від Генштабу, журналістові доводиться отримувати додаткові дозволи.

“Замість того щоб спокійно виконувати свою роботу, ти продовжуєш займатися бюрократією. Ми намагалися пояснити це військовим, Офісу президента, що варто передати погодження твоєї роботи на місця. Тобто пресофіцерам на землі, які знають оперативну ситуацію і від рішення яких залежить, потрапиш ти працювати на позиціях чи не потрапиш”, – зазначив Стас Козлюк.

Він звернув увагу і на те, що в частини військових є своє бачення того, як мають працювати журналісти, і це бачення часто не збігається з баченням журналістів.

“По-перше, серед військових існує стереотип, що всі журналісти і вся журналістика – це телебачення. Відповідно, формат роботи такий: ти приїжджаєш на позиції, тебе заводять в умовний окоп чи бліндаж, дають бійця, він тобі щось говорить і тебе питають: “Що? Досить? Матеріал готовий?” Так не працює. Я хочу подякувати пресофіцерам, які розуміють, що таке журналістика, як вона має працювати, і намагаються нам допомогти”, – зазначив Стас Козлюк.

Як повідомляв ІМІ, Генштаб отримав майже 5 тисяч заявок від медійників на акредитацію до зони бойових дій. Згідно зі змінами від 27 лютого 2023 року до наказу №73 Головнокомандувача ЗСУ щодо взаємодії зі ЗМІ під час воєнного стану, акредитація журналістів здійснюватиметься тільки на строк до шести місяців, і для перебування медійників на фронті відтепер передбачено три зони.

Liked the article?
Help us be even more cool!