ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Законопроєкти про медіа і дезінформацію поки не на часі - члени комітету інформполітики

26.03.2020, 17:01
Фото - 112.international
Фото - 112.international

Законопроєкт про медіа поки не на часі, а чи буде хтось напрацьовувати законопроєкт про протидію дезінформації після звільнення міністра культури, молоді і спорту Володимира Бородянського – невідомо. Про це зазначили члени Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики “Детектору медіа”.

Голова Комітету гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко (фракція партії “Слуга народу”) зазначив, що проєкт закону про медіа, як і багато інших, які не є терміновими, наразі розглядатися не будуть

“Очевидно, що сьогодні на перший план виходять закони, які допоможуть у боротьбі з коронавірусом та економічними наслідками для країни”, - сказав він.

За його словами, комітет не планує вносити проєкт закону про медіа на заміну зареєстрованого, враховуючи пропозиції і зауваження, висловлені під час публічних обговорень документа. 

“Зверну увагу, що в законопроєкті ми вже передбачили багато змін, у тому числі, полегшення з точки зору регуляції онлайн-медіа. Проєкт закону перереєстровувати не будемо. Правки будуть розглянуті перед другим читанням, і після того, як з ними ознайомиться громадськість”, – повідомив Ткаченко.

Водночас він не володіє інформацією щодо того, чи буде хтось напрацьовувати проєкт закону про протидію дезінформації після звільнення міністра культури, молоді і спорту Володимира Бородянського та його команди, яка займалася розробкою цього законопроєкту.

Членкиня комітету Софія Федина (фракція партії “Європейська солідарність”) розповіла, що в наразі в комітеті не піднімалося питання щодо проєкту про дезінформацію: “Ми домовилися на період карантину не піднімати і не розглядати дражливих питань”. Щодо ж проєкту про медіа вона зазначила, що, зважаючи на ситуацію в державі, він поки не на часі.

На думку члена Комітету Володимира В’ятровича (фракція партії “Європейська солідарність”), законопроєкт “Про медіа” містить як чимало позитивних моментів, так і ті, з якими він не може погодитися. 

“Частина конструктивних зауважень була врахована розробниками ще до реєстрації проєкту, але далеко не всі. Комітет ухвалив рішення про підтримку тексту законопроєкту “Про медіа” в першому читанні, і я не думаю, що більшість комітету перегляне це рішення. Я за це рішення не голосував, оскільки разом з колегами по фракції “Європейська солідарність” є автором альтернативного законопроєкту. Якщо парламент все ж підтримає в першому читанні законопроєкт від більшості, перед другим читанням відбуватимуться гострі дискусії про поправки, які мають бути внесені в цей законопроект”, – зауважив він.

На думку Володимира В’ятровича, Україні потрібен закон про посилення захисту від російської інформаційної агресії в усіх її проявах, а не цензура всередині країни. 

Як повідомляв ІМІ, 20 січня Міністерство культури, молоді та спорту України виклало на своєму сайті порівняльну таблицю проєкту закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації”.

27 січня представники медійної спільноти та громадських організацій рекомендували Міністерству культури, молоді та спорту утриматися від реєстрації законопроєкту “про дезінформацію” в парламенті. Також це зробили КЖЕ, Репортери без кордонів.

5 лютого Комітет Верховної Ради з питань свободи слова більшістю голосів представників фракції "Слуга народу" підтримав законопроєкт № 2693 "Про медіа" і рекомендував парламенту ухвалити його в першому читанні. Проте комітет не підтримав альтернативний проєкт закону №2693-1 "Про медіа", авторами якого є представники фракції "Європейська солідарність".

Liked the article?
Help us be even more cool!