ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ вимагає зняти законопроєкт "про дезінформацію" з розгляду

27.01.2020, 14:44
Фото – КЖЕ
Фото – КЖЕ

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) вимагає від уряду та Міністерства культури, молоді та спорту зняти з розгляду так званий законопроєкт щодо дезінформації та розпочати процес підготовки законодавчих змін з нуля. Про це йдеться в заяві КЖЕ, оприлюдненій 27 січня на сайті комісії.

“У тому вигляді, в якому представлені законодавчі ініціативи, вони неприйнятні, порушують базові принципи незалежності ЗМІ та саморегулювання журналістів”, – зазначає комісія.

КЖЕ також заявила про “рішуче відмежування від законопроєкту”, поданого міністерством, “і не бачить жодної можливості його доопрацювання чи покращення за результатами обговорення”.

“КЖЕ нагадує уряду, що разом з журналістськими та галузевими організаціями зробила значну частину роботи щодо плану і програми, як врегулювати питання національних прескарт, підвищити відповідальність журналістів у межах справжнього саморегулювання. Цей складний шлях не може бути зруйновано підміною понять, створенням псевдосаморегуляції чи введенням органів державного контролю за діяльністю журналістів, що мають повноваження органів цензури”, – йдеться в заяві.

Також комісія наголошує, що не можна поєднувати в одному законопроєкті відповідальність за дотримання професійних стандартів та відповідальність за дії осіб проти держави. Як зазначає КЖЕ, перше має регулюватися через журналістські організації, а друге – через відповідальність правоохоронних органів. Саме таке розмежування має покласти край спекуляціям та спробам запровадити приховану цензуру, та ще й руками журналістів, зазначає комісія.

Крім того, КЖЕ не підтримує тієї ролі Уповноваженого з питань інформації, яку прописано в законопроєкті. 

“На наш погляд, цей Уповноважений має стати на захист чесних та професійних журналістів і мати відповідні повноваження: допомагати редакціям та журналістам отримувати інформацію, захищати від переслідування, вчасно реагувати на загрози життю та здоров’ю журналістів. Викликає велике занепокоєння і запровадження кримінальної відповідальності за дезінформацію”, – йдеться в заяві. 

КЖЕ зазначає, що разом з усіма партнерськими організаціями готова долучитися до розроблення законодавства, що “зробить засоби масової інформації в Україні справді вільними, незалежними та відповідальними”.

Як повідомляв ІМІ, 27 січня представники медійної спільноти та громадських організацій рекомендували Міністерству культури, молоді та спорту утриматися від реєстрації законопроєкту “про дезінформацію” в парламенті.

Liked the article?
Help us be even more cool!