ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Законопроєкт про медіа потребує обговорення та доопрацювання – виконавча директорка ІМІ

04.03.2020, 17:00
Фото – mediapravo.com
Фото – mediapravo.com

Законопроєкт про медіа потребує додаткового обговорення з експертами. Таку думку висловила виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк 3 березня під час публічної дискусії законопроєкту "Про медіа", повідомляє Укрінформ.

"Я не дуже оптимістично налаштована щодо цього законопроєкту. Дійсно, нам давно потрібно кваліфікувати законодавство, дуже давно велася робота над написанням законопроєкту про аудіовізуальні послуги, але не можу сказати, що я задоволена результатами. По-перше, тому що розширюються повноваження Нацради, проте я не бачу збільшення прозорості ухвалення рішень. По-друге, починається регулювання нових сегментів медіаринку, але воно недостатньо виписано... швидше скопійовано з регулювання телебачення. Не думаю, що це правильний шлях... законопроєкт потребує ще додаткового обговорення з експертами та доопрацювання", – зазначила Романюк.

Вона додала, що в законопроєкті нічого не говориться про антимонопольне регулювання. На думку експерта, ключова проблема медіаринку – тиск олігархів на медіа, але законопроєкт про медіа не пропонує вирішення проблеми. "Як не було монопольного врегулювання, так його і не буде", – сказала вона.

Серед плюсів законопроєкту Романюк назвала запровадження більшої прозорості на медіаринку. "Ми в жовтні робили дослідження стосовно прозорості онлайн-медіа, воно показало, що лише 24% онлайн-медіа можна назвати прозорими, тобто це такі медіа, які оприлюднюють кінцевого бенефіціара, ім'я головреда – людини відповідальної за контент і контактну інформацію. Це стандартна європейська практика відповідальних медіа. В Україні найчастіше показують контакти рекламного відділу, і добре, якщо є інформація про головреда", – сказала вона.

Також Романюк додала, що вперше на ринку з’являється регулятор для онлайн-медіа, бо раніше такі медіа не стикалися з тим, що хтось контролюватиме, як вони дотримуються тих чи інших правил. "Усі онлайн-медіа заробляють на рекламі, фактично всі вони будуть зобов’язані реєструватися. І вперше у нас на ринку з'являється регулятор для онлайн-медіа. Можуть виникнути питання щодо штрафів, наприклад за порушення прозорості медіавласності, за те, що не показують кінцевого бенефіціара. Тому, швидше за все, онлайн-медіа будуть створювати групу саморегуляції, співрегуляції", – розповіла виконавча директорка ІМІ.

Вона зазначила, що в законопроєкті передбачено створення співрегуляторного механізму, але такий механізм створять уже зареєстровані медіа, тобто телеканали. Романюк додала, що поки не зрозуміло, як почнеться реєстрація, коли вона відбуватиметься, бо на це навіть немає грошей у бюджеті.

За її словами, онлайн-медіа не ввійдуть до цього співрегуляторного органу, принаймні на першому етапі, отже утворюється певна дискримінація на медіаринку.

Як повідомляв ІМІ, 5 лютого Комітет Верховної Ради з питань свободи слова більшістю голосів представників фракції "Слуга народу" підтримав законопроєкт № 2693 "Про медіа" і рекомендував парламенту ухвалити його в першому читанні. Проте комітет не підтримав альтернативний проєкт закону №2693-1 "Про медіа", авторами якого є представники фракції "Європейська солідарність". 

17 січня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроєкт №2693 "Про медіа".

Новий законодавчий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам: про телебачення і радіомовлення, про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні, про інформаційні агентства, про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів, про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації.

15 січня 2020 року група народних депутатів від фракції "Європейська солідарність" зареєструвала альтернативний проєкт закону "Про медіа" №2693-1.

Liked the article?
Help us be even more cool!