ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Закон про дезінформацію може обмежити свободу медіа – Моніторингова місія ООН з прав людини

31.01.2020, 12:04
Фото – фейсбук Моніторингової місії ООН з прав людини
Фото – фейсбук Моніторингової місії ООН з прав людини

Моніторингова місія ООН з прав людини вважає, що законопроєкт про дезінформацію може обмежити свободу ЗМІ та закликає Міністерство культури, молоді та спорту продовжити його публічне обговорення. Про це йдеться в заяві Моніторингової місії ООН з прав людини, оприлюдненій 31 січня на офіційній сторінці у фейсбуку.

“Закликаємо українську владу утриматися від встановлення непотрібних обмежень для роботи медіа. Ми поділяємо обурення медіаспільноти та громадянського суспільства щодо того, що нинішній проєкт закону про дезінформацію не відповідає міжнародним стандартам прав людини, може підривати свободу ЗМІ та призвести до самоцензури”, – йдеться в заяві.

На думку Моніторингової місії, спроба запровадити кримінальну відповідальність за поширення дезінформації може призвести до переслідування журналістів просто за те, що вони виконують свою роботу. 

До того ж, йдеться в заяві, влада має утриматися від створення органів, відповідальних за моніторинг та фільтрування контенту.

“Боротися з дезінформацію та фейками необхідно, але не використовуючи обмеження свободи медіа. Закликаємо Міністерство культури, яке розробило цей перший проєкт закону, дотримуватися міжнародних стандартів прав людини, продовжити публічне обговорення та забезпечити його відкритість та інклюзивність”, – ідеться в заяві.

Як повідомляв ІМІ, 27 січня представники медійної спільноти та громадських організацій рекомендували Міністерству культури, молоді та спорту утриматися від реєстрації законопроєкту “про дезінформацію” в парламенті.

27 січня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) оприлюднила заяву з вимогою до уряду та Міністерства культури, молоді та спорту – зняти з розгляду так званий законопроєкт щодо дезінформації та розпочати процес підготовки законодавчих змін з нуля.

“Репортери без кордонів” вважають законопроєкт про дезінформацію (“Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації”) таким, що може “становити загрозу для свободи преси”.

Liked the article?
Help us be even more cool!