ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За рік та місяць з початку вторгнення РФ скоїла 505 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

24.03.2023, 09:00

За рік та місяць з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 505 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. 

Такими є дані Моніторингу російських воєнних злочинів, що здійснює Інститут масової інформації.

Протягом тринадцятого місяця війни ІМІ зафіксував вісім порушень свободи слова, які вчинила Росія. Зокрема, це обстріли журналістів та редакцій медіа, кіберзлочини щодо українських медіа, поширення кремлівської пропаганди на тимчасово окупованій території Запорізької області.

У Бахмуті 13 березня загинув оператор Суспільного та військовий Олексій Ольховик унаслідок російського обстрілу з реактивного протитанкового гранатомета. З початком повномасштабного вторгнення він долучився до 241 бригади тероборони міста Києва, але згодом його відправили на фронт на Донеччину. У вересні 2022 року Олексій дістав мінно-вибухове поранення і близько місяця лікувався. Після одужання він знову повернувся на фронт – до міста Бахмут. 

За даними ІМІ, Олексій Ольховик став 49-м медійником, що загинув в Україні внаслідок російської збройної агресії. З них вісім – під час виконання журналістської діяльності, 41 загинули як учасники бойових дій або стали жертвами російських обстрілів не під час виконання журналістських обов'язків.

Під обстріл російських військ потрапили дві знімальні групи. На Херсонщині – знімальна група ВВС під час знімання репортажу про українських волонтерів. Журналісти приїхали до селища Милове разом з волонтерами. Обстріл стався, коли волонтери роздавали гуманітарну допомогу мешканцям деокупованого селища. Під час обстрілів ніхто не загинув.

Під Бахмутом під російський обстріл потрапили журналісти Донбас.Реалії. Як розповів кореспондент Єгор Логінов, вони за кілька кілометрів від передової знімали роботу українських військових, у цей час війська Росії розпочали обстріл позицій з мінометів та “градів”. “Накрили наші позиції, але ми встигли забігти в бліндаж. Просиділи обстріл і поїхали”, – сказав журналіст. Ніхто не постраждав.

У Нікополі внаслідок російського обстрілу пошкоджено будівлю та обладнання радіостанції “Ностальжи”. Через артобстріл вибило всі вікна, зруйновано третину шиферного даху, пошкоджено радіообладнання. Мовлення було припинене, повідомив ІМІ директор радіостанції Валерій Терещенко.

На окупованій частині Запорізької області окупанти запустили нову пропагандистську газету “Голос Новороссии”. Фінансується пропагандистське видання з “Президентського фонду культурних ініціатив” РФ, про що повідомляється на сайті газети. Пропагандисти планують “писати про новини та повсякденне життя нових регіонів Росії, про їхню інтеграцію в єдиний культурний, економічний та цивілізаційний простір Російської Федерації”.  

Крім того, ІМІ зафіксував чотири випадки кіберзлочинів протягом тринадцятого місяця війни: 

  • Хакери зламали фейсбук-сторінки проєкту Ukraїner та заволоділи ними. У коментарі ІМІ Богдан Логвиненко не відкидав, що до хакерської атаки на сторінки проєкту у фейсбуку причетні росіяни. Згодом він повідомив, що фейсбук повернув доступ до всіх 12 сторінок Ukrainer.
  • Хакери ввімкнули гімн СРСР в ефірі телеканалу “Інтер”. Це сталося під час виступу в “Єдиному марафоні” секретаря РНБО Олексія Данілова. Технічні служби Inter Media Group повідомили, що вжили всіх необхідних заходів для ліквідації загрози зовнішнього втручання в роботу ефірних серверів. 
  • Російські хакери намагалися захопити ефір радіо FM “Галичина”. Напередодні в російських телеграм-каналах поширювали заклики до хакерського нападу на радіостанцію. Фахівці радіостанції вчасно відреагували на дії ворога, загрозу вдалося ліквідувати. Єдине, що вдалося зробити хакерам, – це тимчасово зупинити роботу сайту радіостанції.
  • Редакція РБК-Україна звернулася до кіберполіції через підробку їхнього сайту та фейковий матеріал із критикою Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

З повним переліком російських злочинів проти медіа можна ознайомитися тут.

Список журналістів, які загинули внаслідок російської агресії, міститься тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!