ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Юрист ІМІ: Поліція була зобов’язана розпочати розслідування за фактом перешкоджання Кутєпову

05.05.2020, 13:41
Фото – "Детектор медіа"
Фото – "Детектор медіа"

Національна поліція України була зобов’язана прийняти заяву журналіста Громадського Богдана Кутєпова, на якого напали 29 квітня поліцейські, та розпочати досудове розслідування за фактом перешкоджання його професійній діяльності. 

Про це медіаюрист Інституту масової інформації Алі Сафаров повідомив “Детектору медіа”.

Раніше заступниця головного редактора Громадського Настя Станко розповіла, що Богдан Кутєпов витратив 15 годин, щоб подати заяву про напад та дати свідчення. Поліція та слідчо-оперативна група відмовилися приймати в журналіста заяву та відправили його в ДБР.

Відповідно до ст. 214 (початок досудового розслідування) Кримінального процесуального кодексу, не прийняти заяву поліція не мала права, ці дії є незаконними, повідомив Сафаров. 

“Поліція зобов’язана була прийняти заяву від Кутєпова, коли він намагався її подати. І вже потім, розпочавши розслідування, можливо, передати ДБР. Є перешкоджання журналістській діяльності. Ми бачимо на відео людей у формі, але достеменно не знаємо, що це представники правоохоронних органів, поки особу підозрюваного не встановлять. Це вже має відбуватися під час досудового слідства”, – пояснив медіаюрист.

Натомість начальниця управління комунікації Національної поліції Оксана Блищик сказала виданню, що цей інцидент має розслідувати Державне бюро розслідувань, бо в ньому фігурують поліцейські. 

“ДБР повинно розслідувати. Ми проводимо службове розслідування, результати якого передамо в ДБР. Там, де фігурують поліцейські, має ухвалювати рішення ДБР. Або прокуратура може внести до єдиного реєстру досудових розслідувань відомості”, – сказала вона.

Нагадаємо, ДБР відкрило провадження не за ст. 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання професійній діяльності журналіста), а за ч. 2 ст. 365 ККУ (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувались насильством).

Алі Сафаров уточнив, що стаття 216 Кримінального процесуального кодексу визначає, за якими статтями ДБР або Нацполіція можуть відкривати провадження. Зокрема, згідно з нею Держбюро має розпочати провадження, якщо злочин скоїв представник правоохоронного органу. Однак ДБР не може розпочати розслідування за “журналістськими статтями” Кримінального кодексу –  ст. 171, 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) і 347-1 (умисне знищення або пошкодження майна журналіста) ККУ: це справа поліції.

“Виникає така ситуація, що ДБР відкриває провадження щодо працівника правоохоронного органу, але не за “журналістськими статтями”. Проте це не виключає в подальшому включення “журналістських статей” до складу злочину під час досудового розслідування. Якщо вони з’ясують наявність ознак цього злочину, то слідчі ДБР включають у цей акт ці злочини також”, – розповів медіаюрист.

Він додав, що поліція зараз може паралельно з ДБР порушити провадження за фактом перешкоджання. Після цього прокурор має визначити підсудність цих проваджень: “Тобто об’єднати їх в одне провадження і визначити, який орган має його розслідувати”.

Як повідомляв ІМІ, 29 квітня поліцейські напали на журналіста Громадського Богдана Кутєпова, який вів прямий ефір під Кабінетом Міністрів у Києві, та зламали його техніку.

Речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко заявив, що треба детально розібратися в інциденті з нападом на журналіста.

Поліцейські встановлюють обставини інциденту за участю журналіста Громадського Богдана Кутєпова в Маріїнському парку.

Патрульна поліція розпочала службове розслідування стосовно поліцейського, який напав на журналіста.

29 квітня Слідчі Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань розпочали досудове розслідування за фактом нападу на журналіста Громадського Богдана Кутєпова. 

Досудове розслідування розпочато за фактом перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалося насильством (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

Liked the article?
Help us be even more cool!