ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Юрчишин закликав держави-члени ОБСЄ звільнити незаконно ув’язнених Росією журналістів

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин під час свого виступу на Парламентській асамблеї ОБСЄ запропонував внести дві правки до резолюції політичного комітету ОБСЄ. 

Про це він повідомив на Facebook-сторінці.

Перша правка – звільнити незаконно ув’язнених Росією журналістів. 

“Досі більше 30 медійників досі перебувають у російських тюрмах. Звернув увагу на потребу звільнення та гарантій прав журналістів, зокрема Влада Єсипенка, Ірини Данилович, Дмитра Хилюка, Амета Сулейманова, Вікторії Рощиної та Ірини Левченко. Хотілося б назвати всіх, але це можна робити тільки за погодження з Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими”, – написав Юрчишин.

Друга правка стосується звільнення всіх цивільних заручників, захоплених Росією.

“Держави-члени безпекової організації можуть посприяти в цьому, адже тільки міжнародний розголос є аргументом для Росії. Постійний тиск з боку країн-членів ОБСЄ можуть і мають працювати, аби повернути цивільних на свободу”, – наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова.

Він подякував ініціаторам резолюції про посилення підтримки України – французькій делегації. 

“Також дякую співавтору Микиті Потураєву та всім, хто доклався до підготовки – Юрію Мосолову, Оксані Романюк та команді Інституту масової інформації, Людмилі Янкіній та команді ZMINA. Центр прав людини”, – додав Юрчишин.

Він наголосив, що Росія багаторазово доводила, що не дотримуватиметься ні Женевських конвенцій, ні будь-яких інших законів.

“Минулого тижня на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи у Франції я представила список 30 українських медійників, які нині перебувають у російському полоні. Невдовзі після того з російського полону повернувся Наріман Джелял, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу та журналіст, який висвітлював репресії в окупованому Криму. Він став першим звільненим із цього списку", – зазначила керівниця відділу моніторингу свободи слова Інституту масової інформації Катерина Дячук.

Водночас, вона зазначила, що після звільнення Нарімана Джеляла цей список не зменшився.

"Ми хотіли би порадіти, що список скоротився до 29 осіб, але, на жаль, нам стало відомо, що російські військові вдруге викрали місцеву журналістку Жанну Кисельову у тимчасово окупованій Каховці (Херсонська область), відтак кількість людей у списку лишається без змін – 30 українських медійників нині перебувають у російському полоні. 

Ми вчергове закликаємо міжнародну спільноту до конкретних дій, щоб визволити полонених журналістів та покарати кривдників: провести реальне міжнародне розслідування, яке б мало юридичний статус, тиснути на РФ силами міжнародної спільноти, щоб встановити місце й умови утримання журналістів та повернути їх додому”, – додала Катерина Дячук.

Раніше ІМІ повідовляв, що наразі не менш ніж 30 українських медійників перебувають у російському полоні. З початку війни у 2014 році в заручниках в Росії побувало щонайменше 100 журналістів. 

Liked the article?
Help us be even more cool!