ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росія утримує щонайменше 30 українських журналістів – список ІМІ в ПАРЄ

26.06.2024, 15:00
Ілюстрація: Інститут масової інформації
Ілюстрація: Інститут масової інформації

З початку війни у 2014 році в заручниках в Росії побувало щонайменше 100 журналістів. Не менш ніж 30 українських медійників перебувають у російському полоні зараз.

Такі дані озвучила Катерина Дячук, керівниця відділу моніторингу свободи слова Інституту масової інформації (ІМІ), на події "Журналісти мають значення: Заклик до звільнення українських журналістів, утримуваних у полоні Російською Федерацією", який відбувся 26 червня під час сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) у Страсбурзі, Франція.

Список українських журналістів у російському полоні. Дані Інституту масової інформації

Катерина Дячук представила міжнародній спільноті список полонених журналістів, який склав Інститут масової інформації:

  1.  Ірина Данилович 
  2.  Владислав Єсипенко 
  3.  Вікторія Рощина
  4.  Дмитро Хилюк 
  5.  Ірина Левченко 
  6.  Олександр Малишев 
  7.  Георгій Левченко 
  8.  Максим Рупчов
  9.  Яна Суворова
  10.  Марк Каліуш
  11.  Костянтин Зиновкін 
  12.  Олексій Бессарабов
  13.  Дмитро Штибліков
  14.  Сейран Салієв 
  15.  Марлен Асанов
  16.  Тимур Ібрагімов
  17.  Сервер Мустафаєв 
  18.  Осман Аріфмеметов
  19.  Ремзі Бекіров 
  20.  Руслан Сулейманов
  21.  Рустем Шейхалієв 
  22.  Амет Сулейманов 
  23.  Асан Ахтемов
  24.  Вілен Темер’янов
  25.  Ернест Аметов
  26.  Наріман Джелялов
  27.  Анастасія Глуховська
  28.  Рустем Османов
  29.  Азіз Азізов
  30.  Владислав Гершон 

Як наголосила Катерина Дячук, усі ці люди є цивільними заручниками. Проте Росія намагається оголосити їх комбатантами, як, наприклад, журналіста Дмитра Хилюка, якого вивезли до Росії під час окупації Київщини у 2022 році.

Журналістів, яких протизаконно утримує Росія, ув’язнено за надуманими звинуваченнями, переважно це довготривалі терміни – від 14 до 20 років. За даними ІМІ, Росія застосовує до полонених журналістів катування, знущання, відмовляється надавати медичну допомогу.

"Росія робить це, щоб не визнавати злочини, скоєні проти журналістів. Адже саме журналісти документують російські злочини, і тому РФ невигідно, щоб ця інформація поширювалася світом. Ми не маємо механізму повернення з полону цивільних осіб, як це можна зробити з військовополоненими. Тому ситуація є патовою. Ми говоримо про них, але конкретних дій немає", – пояснила медіаекспертка.

Катерина Дячук підкреслює, що ні родини, ні адвокати дуже часто не мають доступу до незаконно ув’язнених медійників.

"ІМІ опитував журналістів, які побували в полоні. У розмовах з нами вони розповідають, що росіяни, коли окуповували наші міста, мали списки журналістів, активістів, патріотів і насамперед вони зачищали саме ці категорії населення, що також може слугувати доказом злочину геноциду і потребує окремої міжнародної оцінки", – каже Дячук.

Експертка ІМІ закликала міжнародну спільноту почати діяти активно, щоб визволити полонених журналістів та покарати кривдників.

"Я закликаю вас до конкретних дій: провести реальне міжнародне розслідування, яке б мало юридичний статус. І використовувати це розслідування, щоб притягнути російських посадовців до відповідальності. Я закликаю вас до міжнародного тиску на РФ, ми повинні поширювати інформацію про долю журналістів, застосувати міжнародні механізми, щоб встановити місце й умови утримання журналістів", – заявила Катерина Дячук.

Нагадаємо, за два роки та чотири місяці повномасштабного вторгнення Росія скоїла 602 злочини проти журналістів та медіа в Україні, за даними моніторингу, який здійснює Інститут масової інформації.

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1996 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список прозорих і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів "Медіабаза" для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – "Репортери без кордонів" та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!