ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Єсипенко, ймовірно, відбуватиме покарання за межами окупованого Криму – правозахисниця

17.02.2022, 11:28
Фото – Кримська солідарність
Фото – Кримська солідарність

Фрілансер проєкту Крим.Реалії Владислав Єсипенко, якого в окупованому Криму засудили до шести років колонії, ймовірно, відбуватиме покарання за межами півострова.

Про це в коментарі представниці Інституту масової інформації щодо окупованих територій Луганської та Донецької областей повідомила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Поки ж адвокати оскаржуватимуть “вирок”, Владислав Єсипенко буде в СІЗО в Сімферополі.

“Поки не було апеляції, формально вважається, що вирок не набрав чинності. Тому він перебуватиме в СІЗО. Після того як буде рішення апеляції, то тоді, зазвичай після апеляційного рішення, протягом місяця, а інколи двох відправляють на етап”, – зазначила Ольга Скрипник.

Вона наголосила: оскільки Владислава засудили до шести років, то, найімовірніше, його відправлять відбувати “покарання” за межі Криму, попри те що адвокати робитимуть усе, щоб він залишився на півострові.

“Але, враховуючи практику, якщо вирок понад три роки, то будуть відправляти. Хоча на території Криму є колонії загального режиму”, – сказала Скрипник.

За її словами, відповідно до так званого закону, який нині діє в Криму, адвокати за два-три дні можуть отримати текст “вироку”. Потім у них буде 10 днів на вивчення цього тексту та подання апеляційної скарги.

“Зрозуміло, що оскаржити рішення може і прокуратура, адже вона запросила 11 років. Не відкидаю, що прокуратура теж буде оскаржувати й намагатися домогтися того, щоб термін ув’язнення збільшили”, – додала Скрипник.

Апеляційна скарга може розглядатися протягом кількох засідань, а потім оголошується офіційне рішення. Апеляцію розглядатиме окупаційний Верховний суд Криму.

Ольга Скрипник зауважила, що зазвичай апеляційний суд залишає чинним рішення першої інстанції.

“Було, коли зменшували покарання. Наприклад, у справі Володимира Балуха апеляція зменшила вирок на декілька місяців. Інколи буває, що на рік. Так, щоб збільшили, то це буває рідко, але буває. Наприклад, у справі “свідків Єгови” взагалі була така ситуація, коли одному з них перша інстанція присудила штраф, а потім, коли переглянув апеляційний, він призначив шість років покарання. Реальні шість років колонії”, – пояснила правозахисниця.

За словами Ольги Скрипник, усі судді, які зараз у системі Криму, лояльні до Кремля, бо інакше вони не зможуть бути на своїх посадах.

“Багато суддів приїздить до Криму, це громадяни Російської Федерації, які дійсно ненавидять Україну, у них немає жодних зв'язків з Україною, тому вони легко виносять такі неправосудні політично вмотивовані рішення”, – зауважила Ольга Скрипник.

Як повідомляв ІМІ, 16 лютого підконтрольний Росії Сімферопольський районний суд засудив фрілансера Крим.Реалії Владислава Єсипенка до шести років у колонії загального режиму.

Низка українських правозахисних та медійних організацій засудила ув’язнення журналіста Крим.Реалії Владислава Єсипенка в тимчасово окупованому Криму та вимагає від влади РФ негайно його звільнити.

15 лютого російські прокурори в окупованому Криму запросили для журналіста 11 років позбавлення волі в справі про незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою.

Владислав Єсипенко під час виступу з останнім словом у суді 15 лютого заявив, що вважає справу політичною.

15 липня 2021 року в підконтрольному Росії Сімферопольському районному “суді” російський прокурор оголосив обвинувальний висновок у справі Владислава Єсипенка. Його звинуватили за статтями 223-1 (незаконне виготовлення вибухових речовин, перероблення або ремонт вибухових пристроїв) і 222.1 (незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів) КК Росії. 

10 березня 2021 року співробітники ФСБ Росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Він брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Журналісту інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ Росії. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Владислав Єсипенко заявляв, що слідчі ФСБ РФ застосовували до нього тортури, щоб домогтися визнання провини.

Liked the article?
Help us be even more cool!