ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Влада США оголосила ШІ-клонування голосу для дзвінків незаконним

09.02.2024, 15:00

Федеральна комісія США з комунікацій оголосила, що дзвінки з використанням згенерованого ШІ голосу є незаконними. Рішення ухвалили на тлі випадку, коли громадяни почали отримувати дзвінки від бота, який імітував голос президента Джо Байдена й відмовляв їх голосувати за нього на передвиборах від демократичної партії в Нью-Гемпширі.

Про це повідомляє Reuters.

Декларативне рішення комісії дає генпрокурорам штатів новий інструмент для переслідування осіб, що займаються подібними дзвінками, зазначила голова ФКК Джессіка Розенворсел.

"За допомогою згенерованих ШІ голосів зловмисники роблять небажані дзвінки для виманювання грошей у вразливих родичів, імітування знаменитостей і дезінформування виборців. Ми беремо шахраїв, що займаються подібними дзвінками, до уваги", – сказала Розенворсел.

У ФКК зазначають, що раніше генпрокурори штатів могли притягнути когось до відповідальності лише за наслідки подібних дзвінків, але за новим правилом сам факт використання ШІ для генерування голосу під час дзвінка є протиправним.

Раніше цього тижня генпрокурор штату Нью-Гемпшир Джон Формелла заявив, що фейкові дзвінки нібито від Джо Байдена вдалося відстежити до техаської компанії Life Corp. За словами прокурора, компанії надіслали наказ припинити подібну діяльність. Зараз триває кримінальне розслідування.

"Використання генеративного ШІ зробило схеми маніпулювання виборцями й сезон передвиборних кампаній ще небезпечнішими, адже такі дзвінки від ботів є надзвичайно правдоподібними", – зазначив член комісії від партії демократів Джоффрі Старкс.

"Клонування голосу може переконати адресата дзвінка, що особа, якій він довіряє, чи хтось із його близьких (наприклад, родич) хоче чи потребує від нього певних дій, яких той би не вчинив із власної ініціативи", – повідомляє ФКК.

У 2023 стягла з активістів-консерваторів 5,1 мільйона доларів штрафу за понад 1,100 незаконних дзвінків від ботів, зроблених перед виборами в США 2020 року.

Метою дзвінків було відмовити людей від голосування: в них ішлося, що, якщо виборці голосуватимуть електронною поштою, їхня "особиста інформація ввійде в публічну базу даних, яку поліція використовуватиме для відстеження старих ордерів, а компанії-кредитодавці – для стягнення заборгованостей".

Як повідомляв ІМІ, резолюцію "Рашагейт: звинувачення Росії у втручанні в демократичні процеси в Європейському Союзі" на пленарному засіданні підтримали 433 депутати Європейського парламенту. Проти були 56 депутатів. Документ містить застереження від відкриття кордонів ЄС для росіян, які намагаються виїхати з країни, щоб уникнути призову в армію або економічних труднощів, пов'язаних із санкціями, оскільки "після переїзду на територію держав-членів ЄС дехто з них може почати відігравати активну роль у просуванні або підтримці поширення російського наративу і пропаганди, як це вже сталося в Грузії та Сербії".

Крім того, заступники постійних представників держав-членів Європейського Союзу в Брюсселі 2 лютого досягли угоди щодо Акта про штучний інтелект, який стане першим механізмом обов’язкового регулювання цієї сфери у світі.

За даними наукової співробітниці кафедри воєнних досліджень Королівського коледжу Лондона, докторки Джейд Макглінн, Російській Федерації важко просувати свою пропаганду у Великій Британії через потужну підтримку цією країною України. Тож тут росіяни зосередилися на просуванні тези про "російську культуру".

Марія Ітнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!