ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В РФ визнаватимуть "небажаними" й організації, засновані іноземними держорганами

Держдума Росії ухвалила закон, який дозволяє визнавати “небажаними” на території країни будь-які іноземні організації, повідомляє “Настоящее время”.

Дотепер “небажаними” могли визнаватися лише неурядові, міжнародні чи іноземні організації. Депутати запропонували розширити дію закону на організації, засновниками чи учасниками яких є закордонні держоргани.

“Цю правову прогалину в законодавстві необхідно усунути, щоб унеможливити втручання у внутрішні справи нашої країни. Організації, створені держструктурами зі США, Британії, інших європейських країн, ведуть діяльність, спрямовану проти Росії. Зупинити їх – питання безпеки, захисту інтересів наших громадян”, – заявив раніше голова Держдуми В'ячеслав Володін.

Як зазначає DW, закон запроваджує заборону в'їзду до Росії для іноземців – учасників таких “небажаних” організацій. Такий підхід не поширюватиметься на міжнародні міжурядові організації, членом яких є Росія.

Крім того, за участь у діяльності будь-якої “небажаної” організації росіянам може загрожувати, до прикладу, штраф у розмірі до 500 тисяч рублів або позбавлення волі на строк до чотирьох років, а за організацію її діяльності – до шести років позбавлення волі.

Як пояснив депутат Держдуми РФ Василь Піскарьов, участю в діяльності “небажаної” організації може, наприклад, вважатися “поширення, видання інформаційних матеріалів організації, зокрема використання логотипів та розсилання анонсів заходів, а також зберігання їх з метою поширення, адміністрування інтернет-сторінок та спільнот “небажаної” організації в соцмережах”.

Також до такої участі можна зарахувати й “здійснення програм чи проєктів цієї організації, участь у таких проєктах за кордоном”.

Нагадаємо, реєстр “небажаних” організацій існує в Росії з 2015 року. За цей час до нього внесли понад 160 медіа, некомерційних організацій та інших об'єднань. 

Як повідомляв ІМІ, у лютому 2024 року міністерство юстиції Росії додало до переліку іноземних і міжнародних неурядових організацій, діяльність яких визнано “небажаною” на території, корпорацію Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода.  

У червні 2021 року Державна дума Росії запровадила кримінальну відповідальність за участь у роботі неурядових організацій, визнаних у Росії “небажаними”.

Liked the article?
Help us be even more cool!