ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В ОБСЄ закликають владу Казахстану поважати свободу ЗМІ та повернути інтернет

12.01.2022, 16:04
Фото – hojemacau.com.mo
Фото – hojemacau.com.mo

Представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза ​​Рібейру висловила стурбованість ситуацією зі свободою ЗМІ в Казахстані та закликала владу забезпечити безпечні умови праці для журналістів, а також відновити доступ до інтернету в країні.

Відповідну заяву опубліковано на сайті Організації з безпеки та співробітництва в Європі, повідомляє Укрінформ.

“ЗМІ працюють для того, щоб інформувати громадськість вільним, неупередженим та незалежним чином. Це життєво важлива функція в будь-якому суспільстві. Тому журналісти мають бути в безпеці під час виконання своєї роботи за будь-яких обставин”, – заявила Рібейру.

Крім того, вона додала, що “необмежений доступ до інформації, як офлайн, так і онлайн, є важливим елементом суспільної безпеки й завжди повинен дотримуватися”.

“Я закликаю владу Казахстану зберігати, захищати та розвивати свободу ЗМІ в країні в ім'я блага та всебічної безпеки як самої країни, так і регіону ОБСЄ в цілому”, – заявила Тереза ​​Рібейру.

Нагадаємо, у Казахстані під час протестів, які почалися на початку січня, нападів зазнали багато місцевих та іноземних журналістів та редакції ЗМІ. Надходили повідомлення про короткочасні затримання працівників ЗМІ в різних частинах країни та відмову у в'їзді до країни іноземним кореспондентам. Доступ до інтернету в Казахстані був обмежений, унаслідок чого населення не отримувало інформації про події.

Як повідомляв ІМІ, 4 січня в Казахстані поліція затримала та протримала кілька годин у відділках двох журналістів Радіо Свобода Дархана Омірбека та Касима Аманжола, які висвітлювали протести в країні через різке зростання цін на зріджений природний газ.

Також у Казахстані відімкнули інтернет на всій території країни та частково мобільний зв'язок.

5 січня кореспонденти казахської служби Радіо Свобода (Радіо Азаттик) потрапили в місті Алмати під обстріл.

“Репортери без кордонів” заявили, що незалежні журналісти та ЗМІ зазнають великих труднощів з висвітленням безпрецедентних антиурядових протестів у Казахстані. Зокрема, влада вдається до свавільних арештів, насильства з боку поліції, блокування телекомунікацій та інтернету.

Liked the article?
Help us be even more cool!