ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Казахстані відключили інтернет та частково телефонний зв'язок

05.01.2022, 15:25
Фото - azattyq.org
Фото - azattyq.org

У Казахстані, де з 2 січня тривають протестні акції, відключили інтернет на всій території країни.

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на дані моніторингового сервісу GlobalCheck.

Оператор “Казахтелеком” відключив інтернет на всій території країни. Окрім того, влада почала блокувати вебверсію месенджера Telegram та блокує протокол OpenVPN.

Як розповів Суспільному один із учасників протестів у місті Уральськ Рауль Упоров, перебої зі зв'язком почалися ще 4 січня.

“Месенджери вчора відключили. Спершу почали глушити локально, там, де відбувалися протести. Ввечері вже, коли люди вийшли до будівель адміністрацій, акіматів, інтернет почали глушити по всій країні. Facebook вимкнули. Ми зараз можемо побачити це. Я зараз через VPN з вами розмовляю. Месенджери запрацювали сьогодні десь години 4 тому. Це Whatsapp і Telegram запрацювали. Вчора всі месенджери відключили: вайбер, телеграм, сигнал - всі відключили. Зараз ситуація трохи покращується. Платіжні системи теж зупинилися. Люди хочуть отримати пенсії чи заплатити за кредит, а у них не виходить”, - розповів він.

Крім того, у столиці Казахстану Нур-Султані та місті республіканського значення Алмати 5 січня відключили і телефонний зв'язок, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на кореспондентів Інтерфакс-Казахстан.

Відключення сталося майже одномоментно близько 17:00 за місцевим часом. Зник інтернет, неможливо зателефонувати за міськими телефонами.

Президент країни Касим-Жомарт Токаєв упровадив у столиці країни Нур-Султані, в місті республіканського значення Алмати, а також у Мангістауській та Алматинській областях режим надзвичайного стану на період до 19 січня та комендантську годину, яка діятиме з 23:00 до 07:00.

Уранці 5 січня уряд Казахстану було відправлено у відставку.

Як повідомляв ІМІ, 4 січня у Казахстані поліція затримала та протримала кілька годин у відділках двох журналістів Радіо Свобода Дархана Омірбека та Касима Аманжола, які висвітлювали протести в країні через різке зростання цін на зріджений природний газ.

Протести в країні розпочалися 2 січня у місті Жанаозені Мангістауської області на заході країни, де більшість машин заправляють зрідженим газом. Ціни на паливо у новому році підскочили до 120 тенге за літр, тоді як у середині минулого року становили 55–60 тенге. 4 січня протести охопили міста на півночі, у центрі та півдні країни. Їхні учасники порушують проблеми корупції, безробіття та низьких зарплат. Багато протестувальників висувають вимоги політичного характеру, закликають до відставки уряду.

Поліція вживає “превентивних” заходів, затримуючи активістів та учасників мітингів.

Liked the article?
Help us be even more cool!