ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські правоохоронці били та вбивали учасників Революції гідності за наказом влади та під впливом РФ – прокуратура

Усі насильницькі злочини та вбивства учасників Революції гідності у 2013–2014 роках чинили українські правоохоронці за наказом української влади та під впливом РФ.

Про це пише Інтерфакс-Україна з посиланням на начальника департаменту в справах Майдану Офісу генпрокурора Олексія Донського.

"Якщо хтось хотів би почути, що на Майдані були російські снайпери, російські правоохоронці, то такого немає. Це красива версія, яка не ґрунтується на реальних фактах. Убивали, скоювали насильницькі злочини саме українські правоохоронці, які отримували вказівки від української влади", – зазначив Донський.

За його словами, злочини вчиняли українські правоохоронці, але "РФ мала величезний вплив на ухвалення цих рішень, на весь перебіг подій, які відбувалися під час Революції гідності".

Донський наголосив, що конкретні фактори цього впливу є на рівні доказів, які будуть представлені в суді.

Говорячи про вплив на організаторів злочинів нижчого і середнього рівнів, Донський розповів про підозру 20 співробітникам ФСБ РФ і співробітникам СБУ, "які спільно взаємодіяли в інформаційній діяльності".

"Це була не суто пропагандистська діяльність, а фактично спосіб легітимізації тих протиправних дій, які організовувала українська влада та чинили українські правоохоронці. 20 співробітників ФСБ, серед яких п’ятеро генералів, кілька разів приїжджали в Україну і спільно зі співробітниками СБУ робили відповідні інформаційні матеріали, які ставали підставою для вчинення тих чи інших злочинних дій", – резюмував начальник департаменту в справах Майдану Офісу генпрокурора.

Кому з учасників побиття протестувальників суд оголосив вироки?

Святошинський районний суд Києва 18 жовтня оголосив вироки п’ятьом бійцям спецроти київського полку міліції особливого призначення “Беркут” у справі про розстріли протестувальників під час Революції гідності 20 лютого 2014 року.

Згідно з вироком, винними в масових убивствах беззбройних громадян, учасників акцій протесту, визнали колишнього заступника командира київського спецпідрозділу “Беркут” Олега Янішевського (довічне ув'язнення, а також позбавили спеціального звання “підполковник міліції”). 

Вироки ухвалили ще чотирьом беркутівцям – Павлу Аброськіну та Сергію Зінченку (їм присудили по 15 років позбавлення волі із забороною обіймати посади, повʼязані з веденням правоохоронної діяльності. Також позбавили спеціального звання “сержант міліції”). Олександра Маринченка визнали винним у перевищенні службових повноважень. Суд позбавив його волі строком на п'ять років, заборонивши на два роки вести правоохоронну діяльність. Сергія Тамтуру виправдано за всіма статтями обвинувачення.

Також Олега Янішевського визнали винним у вбивстві та заподіянні тілесних ушкоджень з необережності. Однак суд звільнив його від покарання за цією статтею у звʼязку із закінченням строків давності.

За низкою статей Аброськіна та Маринченка виправдали. 

Усіх п’ятьох обвинувачених 2019 року обміняли на українських полонених. У лютому 2020 року Маринченко і Тамтура повернулися до Києва, а решта беркутівців продовжують переховуватися. У жовтні 2020 року Янішевського, Зінченка та Аброськіна суд оголосив у міжнародний розшук. Цих трьох ув’язнили заочно.

Судовий розгляд тривав майже шість років: із травня 2016 до листопада 2022 року. Відтоді майже рік суд присяжних перебував у нарадчій кімнаті.

За шість років провели 320 судових засідань, дослідили 48 епізодів убивств та 80 епізодів замахів на вбивства. Суд допитав 245 людей, зокрема потерпілих, свідків серед правоохоронців та протестувальників, експертів, обвинувачених тощо.

20 лютого 2014 року в Києві тривало протистояння активістів та силовиків. Під час зіткнень на вулиці Інститутській загинули 48 людей, ще майже сотня – дістали поранення.

Liked the article?
Help us be even more cool!