ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд оголосив вироки п’ятьом беркутівцям у справі про масовий розстріл на Майдані

Співробітники спецпідрозділу "Беркут" у центрі Києва, лютий 2014 року. Фото – ЕРА / Радіо Свобода
Співробітники спецпідрозділу "Беркут" у центрі Києва, лютий 2014 року. Фото – ЕРА / Радіо Свобода

Святошинський районний суд Києва 18 жовтня оголосив вироки п’ятьом бійцям спецроти київського полку міліції особливого призначення “Беркут” у справі про розстріли протестувальників під час Революції гідності 20 лютого 2014 року.

Таке рішення суд ухвалив 18 жовтня, повідомляє hromadske.

Згідно з вироком, винними в масових убивствах беззбройних громадян, учасників акцій протесту, визнали колишнього заступника командира київського спецпідрозділу “Беркут” Олега Янішевського (довічне ув'язнення, а також позбавили спеціального звання “підполковник міліції”). 

Вироки ухвалили ще чотирьом беркутівцям – Павлу Аброськіну та Сергію Зінченку (їм присудили по 15 років позбавлення волі із забороною обіймати посади, повʼязані з веденням правоохоронної діяльності. Також позбавили спеціального звання “сержант міліції”). Олександра Маринченка визнали винним у перевищенні службових повноважень. Суд позбавив волі строком на п'ять років, заборонивши на два роки вести правоохоронну діяльність. Сергія Тамтуру виправдано за всіма статтями обвинувачення.

Також Олега Янішевського визнали винним у вбивстві та тілесних ушкодженнях з необережності. Однак суд звільнив його від покарання за цією статтею у звʼязку із закінченням строків давності.

За низкою статей Аброськіна та Маринченка виправдали. 

Усіх п’ятьох обвинувачених у 2019 році обміняли на українських полонених. У лютому 2020 року Маринченко і Тамтура повернулися до Києва, а решта беркутівців продовжують переховуватися. У жовтні 2020 року Янішевського, Зінченка та Аброськіна суд оголосив у міжнародний розшук. Цих трьох ув’язнили заочно.

Судовий розгляд тривав майже шість років: із травня 2016 до листопада 2022 року. Відтоді майже рік суд присяжних перебував у нарадчій кімнаті.

За шість років провели 320 судових засідань, дослідили 48 епізодів убивств та 80 епізодів замахів на вбивства. Суд допитав 245 людей, зокрема потерпілих, свідків серед правоохоронців та протестувальників, експертів, обвинувачених тощо.

20 лютого 2014 року в Києві тривало протистояння активістів та силовиків. Під час зіткнень на вулиці Інститутській загинули 48 людей, ще майже сотня – дістали поранення.

Liked the article?
Help us be even more cool!