ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Запоріжжі двох місцевих журналістів не пустили на сесію міськради

22.12.2020, 15:00
Фото - Руслани Ашурової, журналістки "Форпост"
Фото - Руслани Ашурової, журналістки "Форпост"

Головного редактора медіапортала “Гвозді” Богдана Василенка і журналістку сайта “Форпост” Руслану Ашурову не пропустили 21 грудня до приміщення міськвиконкому, де проходила друга позачергова сесія Запорізької міської ради. 

Про це журналісти повідомили представниці ІМІ у Запорізькій області.

За словами Руслани Ашурової, центральний вхід до міськради був закритий і журналістам довелося обходити будівлю, намагаючись увійти до будівлі з іншого входу.

“На той час там зібралося вже кілька депутатів і охорона Нацгвардії. На вході до території міськвиконкому чоловік в масці повідомив, що комісія прийняла рішення не пускати пресу, тільки журналістів телеканалу Z. Поряд з ним стояли нацгвардійці, підтримували його і не пропускали нас. Нас намагалися провести кілька депутатів, було багато штовханини. Коли за допомогою депутатів ми пройшли до вхідних дверей, там також була “Поліція діалогу” і Нацгвардія”, - розповіла журналістка. 

За її словами, журналістам вдалося дійти до заднього входу міськвиконкому, але двері також були зачинені. 

“Ще хвилин десять всередину не пускали ні пресу, ні депутатів з їхніми помічниками. У підсумку, депутатів запустили, а журналістів залишили зовні”, - розповіла журналістка.

На сайті “Гвозді” головний редактор Богдан Василенко розмістив відео, на якому видно, як журналістів не пускають на територію міськвиконкому, а пізніше витискають від входу до будівлі. Чоловік у масці є начальник відділу внутрішньої політики Сергій Шулдик, який у забороні доступу журналістів до будівлі посилається на рішення комісії з надзвичайних ситуацій. Також на відео видно, як пізніше двері будівлі міськвиконкому відчиняє начальник управління внутрішньої політики, преси та інформації Запорізької міської ради Владислав Ніколаєв і говорить, що пропустить тільки депутатів. В результаті, журналістів так і не впустили до приміщення. В цей же день під час сесії міськради міський голова Володимир Буряк відмовився ставити на голосування питання про допуск журналістів на сесію.

Богдан Василенко повідомив регіональний представниці ІМІ, що не писатиме заяву до поліції, оскільки не вбачає в цьому “жодного сенсу”. Також він нагадав, що не отримав відповіді від поліції і міського голови на свої заяви ще з приводу серпневого недопуску журналіста на сесію міськради.

Як повідомляв ІМІ, 21 грудня друга позачергова сесія міськради пройшла без участі журналістів.

1 грудня перша сесія Запорізької міської ради відбулася також без присутності представників ЗМІ та громадськості у зв’язку з карантинними обмеженнями.

15 грудня журналістів не допустили на засідання Запорізької облради, на якому зібралася частина депутатів під охороною невідомих та обрала головою облради Віталія Боговіна від партії “Слуга народу”.

4 листопада двох запорізьких журналістів не пустили на  позачергову сесію міськради, яка також не транслювалася онлайн. Тоді юрист ІМІ Алі Сафаров наголосив, що, згідно зі статтею 25 ЗУ “Про інформацію”, де зазначені права журналістів, внесені зміни, в яких прямо зазначено право журналістів перебувати в місцях, в яких оголошено карантин. Тобто, за його словами, обмеження журналістів до доступу на сесію під приводом карантину є незаконними й не відповідають вимогам чинного законодавства.

Чому недопуск журналіста через карантин на сесію міськради є злочином – читати тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!