ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Вінниці у вайбер-групі за 1000 гривень продають журналістське посвідчення

У Вінниці у вайбер-групі поширюють інформацію про продаж журналістських посвідчень. Будь-хто може придбати його за тисячу гривень. Про це повідомляє представник ІМІ у Вінницькій області.

Оголошення про продаж журналістських посвідчень поширюється, зокрема, у вайбер-групі “Умови ПОСВІДЧЕННЯ ЖУРНАЛІСТА” з номера вінницького “громадського діяча, юриста, психолога, педагога і спортивного тренера, доктора педагогічних наук, професора, академіка, президента Академії науковців України” Бориса Максимчука.

В оголошенні вказується, що “журналіст – це необмежені повноваження”, і пропонується отримати посвідчення “незалежного видання” “Максимус Інфо”.

Також в оголошенні перелічуються переваги отримання журналістського статусу. Серед них, зокрема, “здійснення журналістської діяльності без обмежень, створюваних олігархічними ЗМІ” та право на оформлення дозволу на травматичну зброю.

“Сума внеску: 1000 грн на 1 рік з правом подальшого дисконтного подовження за 800 грн / 1 рік”, – йдеться в оголошенні. Для оплати послуги охочим потрібно надіслати листа на вказану електронну адресу, зазначивши свої дані.

Водночас, наголошується в рекламі, “журналіст зобов'язаний дотримуватись загальноприйнятних норм журналістської етики; використовувати статус журналіста для розширення та захисту своїх цивільних прав, але не для прикриття злочинної діяльності”.

До оголошення додають фотозразок редакційного посвідчення №0062 кореспондента газети “Максимус Інформ” того ж Бориса Максимчука. Посвідчення датоване 1 жовтня 2023 року та дійсне до 1 жовтня 2027 року. Підписане посвідчення головним редактором І. А. Максимчуком.

Скриншот ІМІ

ІМІ звернув увагу, що на посвідченні стоїть печатка друкованого ЗМІ “Максимус Інфо”, водночас посвідчення видано від газети “Максимус Інформ”. Водночас на фото видно, що чи то “Максимус Інфо”, чи “Максимус Інформ” має свідоцтво №810-168-р від 1 березня 2011 року. 

Скриншот ІМІ

Крім того, в оголошенні поширювалося фото посвідчення для автомобіля, який використовується при виконанні службових обов'язків журналіста. Це посвідчення підписано вже Б.А.Максимчук, який вказаний там як головним редактором “Максимус Інфо”.

Скриншот ІМІ

ІМІ не може перевірити інформацію в Державному реєстрі друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств, оскільки він 31 березня 2023 року припинив свою роботу у зв’язку з втратою чинності законів України “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні” та “Про інформаційні агентства”.

Як зазначив юрист ІМІ Роман Головенко, “це має ознаки видачі завідомо неправдивого документа, який посвідчує нібито роботу особи на певну редакцію, хоча розповсюдження таких “журналістських” посвідчень здійснюється з метою збору “грошових внесків” та розширення можливостей отримувачів посвідчень, а не для їх роботи на відповідне медіа”.

Нагадаємо, згідно з частиною 1 статті 366 Кримінального кодексу України “Службове підроблення” - “Складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів - караються штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, у 2020 році ІМІ повідомляв про випадки продажу журналістських посвідчень, зокрема, громадською організацією “Журналісти проти корупції”. Тоді директорка ІМІ Оксана Романюк дала коментар “Детектору медіа” до новини про продаж журналістських посвідчень “Журналістами проти корупції”, яку очолював Сергій Кот.

Кот звинуватив Романюк у “свідомо неправдивому повідомленні про злочин” і звернувся до поліції з відповідною заявою. Поліція за його заявою відкрила справу проти Романюк.

Також Сергій Кот поскаржився до Комісії з журналістської етики та Незалежної медійної ради на публікації, які були опубліковані 3 грудня 2020 року на сайтах “Детектор медіа” (“Журналісти проти корупції” продовжують торгувати посвідченням журналіста”) та ІМІ (“Поліція має відреагувати на продаж журналістських посвідчень – Оксана Романюк”). Також він написав листа “Детектору медіа”, в якому заперечив звинувачення.

Проте Комісія з журналістської етики закликала Національну поліцію та Міністерство юстиції перевірити інформагентство та газету “Журналісти проти корупції”, ГС “Національна спілка незалежних журналістів України”, ІА “Таврія ньюс”, газету “Лига информ” та журнал “Business Компаньон” на предмет ознак підроблення документів, зловживання правами журналіста, отримання свідоцтва про держреєстрацію шляхом обману.

Зі свого боку Сергій Кот поскаржився до поліції після рішення КЖЕ від 29 грудня 2020 року, яким йому оголосили публічний осуд, закликали припинити надавати за гроші статус журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, та зупинити рекламну кампанію для залучення таких “журналістів”. Як наслідок, поліція відкрила кримінальне провадження.

Медіарух закликав Національну поліцію невідкладно розслідувати дії ВГО “Журналісти проти корупції”, а також утриматися від переслідування активістів за коментарі в медіа.

Після того як Оксана Романюк розкритикувала таку практику, з початку 2021 року на сайті “Журналісти проти корупції” стали з’являтися дискредитаційні матеріали щодо медіаекспертки, в яких її називали “грантожеркою” та вдавалися до особистих образ.

Проте згодом поліція закрила кримінальне провадження щодо позиції КЖЕ та закрила кримінальне провадження щодо критики такої практики розповсюдження журналістських посвідчень з боку ІМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!