ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Туреччині заблокували сайти DW та "Голосу Америки"

01.07.2022, 14:05
Фото – dw.com
Фото – dw.com

Сайт медіакомпанії Deutsche Welle у четвер, 30 червня, був заблокований у Туреччині. Відповідне рішення виніс суд в Анкарі, пояснив представник правління Верховної ради Туреччини з питань радіо та телебачення (RTÜK). Йдеться про інтернет-сторінки на всіх 32 мовах мовлення, зазначила DW.

Медіакомпанія має намір оскаржити позицію турецької сторони в суді. Крім DW блокування торкнулося і радіостанції "Голос Америки". Про це повідомляє BIN.ua.

Кілька місяців тому RTÜK вимагає від іноземних мовників подати заявку на отримання ліцензії на інтернет-мовлення. За оцінкою DW, такий крок "дозволив би турецькому уряду цензурувати редакційний контент" і був би "неприйнятним для незалежного медіа". Позиція компанії була викладена "у великому листуванні й навіть в особистій розмові з головою" турецького медіарегулятора, наголосив генеральний директор DW Петер Лімбург (Peter Limbourg).

У лютому Deutsche Welle та "Голос Америки" оголосили, що не подаватимуть заявки на отримання ліцензій у Туреччині. Вимога турецької сторони ґрунтується на правовій нормі, яка набула чинності 2019 року. Того ж року DW відповідно до законодавства Туреччини відкрила в країні своє представництво.

Тим часом Німецька спілка журналістів (DJV) закликала турецьку сторону негайно скасувати заходи щодо Deutsche Welle. "Заборона DW не може бути пояснена нічим, крім явного свавілля автократії (президента Туреччини Реджепа Тайіпа. – Ред.) Ердогана", – заявив глава DJV Франк Ібераль (Frank Überall). Жителям Туреччини необхідно знову надати можливість доступу до незалежної журналістики, наголосив Ібераль.

Останніми роками Туреччина посилила контроль за засобами масової інформації. RTÜK має право вимагати від ліцензованих ЗМІ видаляти онлайн-контент, який відомство вважає за неприйнятне. Близько 90 відсотків основних ЗМІ в країні нині пов'язані з державою, зазначає агентство Reuters.

Liked the article?
Help us be even more cool!