ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У соцмережах стартувала акція солідарності із заарештованим Владиславом Єсипенком

16.07.2021, 13:00
Владислав Єпипенко на суді в Сімферополі 15 липня. Фото – скріншот з відео Радіо Свобода
Владислав Єпипенко на суді в Сімферополі 15 липня. Фото – скріншот з відео Радіо Свобода

У соцмережах почалась акція #JournalismIsNotaCrime на підтримку арештованого в Криму фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка. 

Про це 16 липня на своїй сторінці у Facebook повідомила голова правління українського Центру громадянських свобод та ініціатив Олександра Матвійчук, інформує Крим.Реалії.

“Кожні один або два дні в соціальних мережах Facebook і Twitter з'являтиметься пост від українських та іноземних журналістів про справу Владислава і переслідування свободи преси на окупованих українських територіях”, – написала вона.

За словами Матвійчук, одна з цілей акції – “тримати справу Владислава Єсипенка у фокусі під час “мертвого літнього сезону”.

“Якщо окупаційна влада Криму хотіла закрити рот журналістам на півострові, то тим самим вистрілила собі в ногу”, – йдеться в повідомленні.

Матвійчук також зазначила, що, крім Владислава Єсипенка, ще дев'ять громадянських журналістів з Криму перебувають за ґратами.

“Це Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, Амет Сулейманов”, – сказано в повідомленні.

Першим участь в акції солідарності з Владиславом Єсипенком узяв відомий український журналіст Віталій Портников, який опублікував відповідний пост на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, в соцмережах раніше вже проходила акція на підтримку Владислава Єсипенка.

6 липня на майдані Незалежності в Києві відбулась акція на підтримку журналіста, якому російський суд у Криму продовжив арешт до 18 грудня.

Як повідомляв ІМІ, 15 липня в підконтрольному Росії Сімферопольському районному “суді” російський прокурор оголосив обвинувальний висновок у справі журналіста Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Його звинувачують за статтями 223-1 (незаконне виготовлення вибухових речовин, перероблення або ремонт вибухових пристроїв) і 222.1 (незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів) КК Росії. 

Санкції обох статей передбачають до 12 років позбавлення волі. Максимальний термін покарання за сукупністю двох статей – 18 років позбавлення волі.

6 липня Окупаційний суд у Сімферополі продовжив арешт Владиславові Єсипенку до 18 січня. Цього дня Єсипенко знепритомнів, коли його перевозили з будівлі суду до СІЗО.

10 березня співробітники ФСБ Росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Він брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Журналісту інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ Росії. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Liked the article?
Help us be even more cool!