ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії суд відхилив апеляцію Радіо Свобода щодо штрафів через статус "іноземного агента"

04.03.2021, 11:33
Фото – Станіслав Юрченко / Радіо Свобода
Фото – Станіслав Юрченко / Радіо Свобода

Тверський районний суд Москви 3 березня залишив без задоволення апеляцію медіакорпорації “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” (RFE/RL) на штрафи через статус “іноземного агента”, повідомляє Радіо Свобода

Медіакорпорація оскаржить рішення суду першої інстанції, який 10 лютого підтвердив штрафи, накладені на корпорацію Роскомнаглядом за невиконання наказу про новий порядок маркування повідомлень редакціями – “іноземними агентами”.

“RFE/RL категорично не згодна з рішеннями накласти ці штрафи. Ми не згодні з сьогоднішнім рішенням суду відхилити наші скарги на ці рішення. Новий наказ Роскомнагляду є атакою держави на свободу засобів масової інформації, порушенням російської Конституції і закону “Про ЗМІ”, – заявив президент Радіо Свобода Джеймі Флай.

Він зазначив, що правила маркування контенту, на виконанні яких наполягає Роскомнагляд, є втручанням в роботу журналістів і мають на меті формування негативного ставлення аудиторії до роботи Радіо Свобода, телеканалу “Настоящее время” та інших редакцій медіакорпорації. За словами Флая, корпорація оскаржить сьогоднішні рішення в судах вищої інстанції.

Роскомнагляд, зокрема, вимагає від RFE/RL дотримуватися жорстких правил маркування контенту, опублікованого на території Росії, наприклад перед початком кожного відеоролика, радіопередачі або телепрограми необхідно розміщувати 15-секундний відео- або аудіотитр про те, що матеріал виготовив “іноземний агент”. Згадки про це, за вимогами Роскомнагляду, повинні відкривати будь-який матеріал журналістів корпорації на будь-яких інтернет-платформах, включно з постами в месенджерах і соціальних мережах.

У грудні 2020 і в січні 2021 року Роскомнагляд надіслав Радіо Свобода в Росії повідомлення про складання сотень адміністративних протоколів за фактами порушення наказу.

Проти медіакорпорації порушили 260 адміністративних проваджень і 142 штрафи, загальна сума яких може перевищити 70 мільйонів рублів.

3 і 4 березня Тверський суд Москви розглядає скарги RFE/RL у п’яти адміністративних справах.

Як повідомляв ІМІ, 27 січня суд у Москві (Росія) оштрафував ТОВ “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” (РВЄ / РС) та її генерального директора на загальну суму 1 мільйон 100 тисяч рублів (понад 410 тисяч гривень).

12 січня Федеральна служба з нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій РФ (Роскомнагляд) склала перші вісім протоколів за статтею 19.34.1 Кодексу про адміністративні правопорушення щодо ЗМІ, визнаних у Росії “іноземними агентами”. Протоколи стосуються діяльності медіакорпорації “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” та її проєктів, серед яких і проєкт української служби Радіо Свобода  “Крим.Реалії”.

28 грудня 2020 року Міністерство юстиції Росії внесло п’ятеро людей до реєстру “іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента”.

2 грудня 2019 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про фізосіб – “іноземних агентів” з розлогим тлумаченням терміна “іноагент”.

Liked the article?
Help us be even more cool!