ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Польщі покажуть український фільм про паралелі Голодомору і війни РФ проти України

У Польщі 13 жовтня відбудеться прем’єра документальної стрічки “Сімейний альбом” режисерки Марини Ткачук. Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та стратегічних комунікацій.

Прем'єра відбудеться в межах ювілейного 40-го Варшавського міжнародного кінофестивалю. Фільм братиме участь у конкурсній програмі фестивалю класу “А” в секції документальних фільмів.

Фото – сайт Міністерства культури та стратегічних комунікацій

У фокусі кінокартини – історичні паралелі між Голодомором 1932–1933 років та сучасною війною Росії проти України, показані через особисту історію австрійського інженера Александра Вінербергера та його праонуки британської фотохудожниці Самари Пірс. 

Александр Вінербергер 1933 року зміг таємно сфотографувати жертв Голодомору в Харкові й передати ці фото за кордон. Його світлини – достовірні фотодокази геноциду, вчиненого комуністичним тоталітарним режимом проти українського народу. 

У 2023 році праонука Александра Вінербергера відвідала містечка та села Харківської області, які зазнали російської окупації, щоб зафіксувати на фотокамеру злочини росіян, скоєні вже у ХХІ столітті. 

За словами продюсера стрічки Андрія Корнієнка, “фільм показує вбивчу схожість між подіями Голодомору та сьогоднішньої війни – той самий регіон, ті самі методи вчинення геноциду, та сама мета – нищення українців, і джерело зла незмінне – росія”.

Фільм є одним із переможців Мистецького конкурсу державного підприємства “Мультимедійна платформа іномовлення України” на виробництво серіалів та фільмів сучасної тематики, який відбувся в 2023 році.

Стрічку створено в співпраці з Національним музеєм Голодомору-геноциду та Українським культурним фондом (УКФ). За підтримки УКФ фільм перекладено та озвучено п’ятьма мовами.

Фестиваль класу “А” – це кінофестиваль, який має найвищий міжнародний статус, визнаний Міжнародною федерацією асоціацій кінопродюсерів (FIAPF). Цей статус надається фестивалям, які відповідають певним критеріям, включно з регулярним проведенням, відбором конкурсної програми з міжнародних прем'єр, а також визнанням фестивалю як значущої події у світовій кіноіндустрії.

Як повідомляв ІМІ, документальний фільм “20 днів у Маріуполі” режисера Мстислава Чернова став переможцем Восьмої Національної кінопремії “Золота Дзиґа”. Його визнали найкращим фільмом та найкращим документальним фільмом.  

Liked the article?
Help us be even more cool!