ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Мінську затримали засновницю "Пресклубу Білорусь", до інших керівників проєкту прийшли з обшуками

22.12.2020, 17:41

У Мінську (Білорусь) силовики 22 грудня затримали засновницю неформального об'єднання медіапрофесіоналів “Пресклуб Білорусь” (Press Club Belarus) Юлію Слуцьку, а також прийшли з обшуками до офісу та працівників “Пресклубу”. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на “Пресклуб Білорусь” та Tut.by.

Юлію Слуцьку затримали в аеропорту Мінська після прильоту, коли вона поверталася в Білорусь з відпустки з донькою та онуками. За інформацією рідних, її могли відвезти до Департаменту фінансових розслідувань Білорусі. У неї вдома проходить обшук.

Програмна директорка “Пресклубу” Алла Шарко близько 15:00 теж повідомила, що до неї додому прийшли силовики з обшуком та почали виламувати двері. Після цього вона перестала виходити на зв'язок.

Адвокат Сергій Зікрацький спробував потрапити до її квартири, але людина в цивільному його виштовхала. “Мені подзвонили і повідомили, що в квартиру ломляться невідомі. Схоже, що це працівники правоохоронних органів. Я приїхав, спробував потрапити в квартиру, але мене звідти виштовхали. Після сказали, що проводяться слідчі дії. Імовірно – обшук. У квартирі були люди в штатському. Хто це, з чим пов'язані слідчі дії, щодо кого – нічого невідомо”, – розповів він.

Пізніше стало відомо про обшуки в директора “Академії Пресклубу” Сергія Якупова та в офісі “Пресклубу”, де знаходиться директор Сергій Ольшевський. Охорона заводу “Горизонт” не пускає журналістів за турнікет будинку, де “Пресклуб” орендує приміщення.

Нагадаємо, 25 листопада 2020 року недержавні організації “Білорусь у фокусі”, “Білоруський пресклуб”, Білоруська асоціація журналістів, “Правова ініціатива” та правозахисний центр “Вясна” презентували “Білу книгу правосуддя”. Це збірка документальних свідчень про поліцейське насильство над громадянами республіки, яка складається з розповідей постраждалих.

Платформа “Пресклуб Білорусі” запустила мультимедійний проєкт про репресії проти білоруських журналістів та незалежних медіа країни – “Пресса под прессом”. У проєкті зібрані історії журналістів, які зазнали утисків та репресій з боку влади Білорусі.

Liked the article?
Help us be even more cool!