ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Латвії 107 педагогів притягнули до відповідальності через недостатнє використання державної мови

У Латвії минулого навчального року 107 педагогів притягнули до адміністративної відповідальності через недостатнє використання державної мови під час виконання професійних та посадових обов'язків, повідомляє Delfi з посиланням на Центр державної мови.

Це на 21 педагога менше, ніж у 2022/2023 навчальному році.

Найбільше адміністративних покарань винесли педагогам закладів загальної середньої освіти – 51. У дошкільних освітніх закладах покарали 24 педагогів, в освітніх закладах професійної спрямованості – 17, в закладах загальної основної освіти – 13, в закладах професійної освіти – двох педагогів.

Недостатні знання мови виявили переважно у педагогів з Риги, Лієпаї та Даугавпілса – у 52, 18 та 16 педагогів відповідно. У Лудзенському краї латиською мовою недостатньо добре володіли шість педагогів. Недостатні знання констатовані також у вчителів в Аугшдаугавському та Прейльському краях, у Вентспілсі, Резекні та Резекненському краї, а також у Саласпілському краї, Марупському краї та Юрмалі, але їх кількість порівняно невелика.

У випадках, коли Центр державної мови констатує, що використання державної мови педагогом не відповідає обсягу, необхідному для виконання професійних та посадових обов'язків, центр розпочинає процес адміністративного порушення та до винного застосовується адміністративне покарання – попередження або штраф у розмірі від 35 до 120 євро.

Відповідно до закону про освіту, якщо Центр державної мови констатує, що рівень володіння державною мовою педагога не відповідає рівню володіння державною мовою, встановленому Кабінетом міністрів для виконання професійних та посадових обов'язків педагога, негайно проводиться запис у регістрі педагогів. Керівник освітньої установи повинен забезпечити усунення відповідного педагога від виконання обов'язків до дня, коли мовна перевірка підтвердить, що педагог володіє латиською мовою у необхідному обсязі. Якщо педагог протягом трьох місяців не пройшов перевірку на володіння державною мовою, із нею припиняються трудові відносини.

Як повідомляв ІМІ, у квітні 2024 року уряд Латвії прийняв рішення про поступову відмову від викладання російської мови як другої іноземної у школах. Це рішення є частиною ширшої політики латвійської влади, спрямованої на зміцнення позицій державної мови та забезпечення національної ідентичності. Від 2026/2027 навчального року російська мова буде поступово замінена на одну з офіційних мов Європейського Союзу або іншу іноземну мову, регульовану міжурядовими угодами про освіту​. Раніше Латвія заявляла про наміри з 2026/2027 навчального року заборонити вивчати російську мову як другу іноземну у всіх навчальних закладах.

Європейський суд з прав людини став на бік Латвії в справі, де представники російськомовної меншини судилися з державою через переведення освіти на латиську мову в приватних освітніх закладах.

Liked the article?
Help us be even more cool!