ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Латвія відмовиться від вивчення російської мови в школах

Фото – theukrainians.org

Уряд Латвії 23 квітня ухвалить рішення про поступову відмову від російської мови як другої іноземної в основній освіті, повідомляє Delfi.

Зараз латвійські школярі вивчають англійську мову як першу іноземну від початку навчання, а другу іноземну мову починають вивчати з кінця початкової школи.

Через брак учителів з інших мов найчастіше викладається російська.

За даними міністерства освіти і науки Латвії, російську мову викладають як другу іноземну майже в половині латвійських шкіл. У деяких навчальних закладах альтернативи російській мові не пропонується.

Міністерство пропонує зміни, які передбачають, що з 2026/2027 навчального року школи повинні будуть поступово пропонувати учням як другу іноземну мову на рівні основної освіти одну з офіційних мов Європейського Союзу чи країн-членів Європейської економічної зони або іноземну мову, регульовану міжурядовими угодами про освіту. Російська мова не входить до цього переліку.

Проєкт передбачає поступовий перехід зі збільшенням кількості уроків на тиждень у п'ятому класі в порівнянні з четвертим. У 2027/2028 навчальному році друга іноземна мова викладатиметься у п'ятому та шостому класі, у 2028/2029 навчальному році в 5, 6 та 7 класах, у 2029/2030 навчальному році – у 5, 6, 7 та 8 класах, а у 2030/2031 навчальному році – на всьому щаблі основної освіти (5–9 класи).

Для тих учнів, які до 1 вересня 2025 року почнуть вивчати другу іноземну мову, що не є офіційною мовою ЄС чи ЄЕЗ або мовою, що регулюється міжурядовими угодами, школи повинні надавати її до кінця основної освіти. Це стосуватиметься і викладання російської мови як другої іноземної.

Учні, які розпочнуть навчання в 4 класі 1 вересня 2025 року, не вивчатимуть другої іноземної мови у 2025/2026 навчальному році.

Як пише видання, протягом двох тижнів від приватних осіб та представників різних асоціацій надійшло понад 300 звернень. Більшість із них виступила проти поступової відмови від російської мови як другої іноземної в основній школі.

Основні причини незгоди зводяться до того, що діти не мають бути обмежені у вивченні рідної мови та мають самі вирішувати, яку мову їм вивчати. Також наголошується, що відмова від російської з політичних причин неприпустима.

Як повідомляв ІМІ, раніше Латвія заявляла про наміри з 2026/2027 навчального року заборонити вивчати російську мову як другу іноземну у всіх навчальних закладах.

Європейський суд з прав людини став на бік Латвії в справі, де представники російськомовної меншини судилися з державою через переведення освіти на латиську мову в приватних освітніх закладах.

Liked the article?
Help us be even more cool!