ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Латвії пропонують із 2026 року заборонити викладати в школах російську мову як другу іноземну

22.11.2022, 14:20
Фото – theukrainians.org
Фото – theukrainians.org

Міністерство освіти і науки Латвії планує з 2026/2027 навчального року заборонити вивчати російську мову як другу іноземну у всіх навчальних закладах, повідомляє Delfi.

Відповідно до порядку, який пропонує відомство, другою іноземною мовою в навчальних закладах можна буде обрати лише одну з мов ЄС або іноземну мову, вивчення якої прописано в міжурядових договорах у сфері освіти. Російська мова не є офіційною мовою ЄС і не фігурує у відповідних міжнародних договорах.

Міністерство освіти вважає, що такі зміни сприятимуть повноцінному долученню молоді до освітнього простору Європи, сприятимуть вивченню офіційних мов ЄС.

Міністр освіти і науки Аніта Муйжнієце зазначила, що питання про другу іноземну мову обговорювалось і з президентом країни Егілом Левітсом. Під час розмови наголошувалося на необхідності забезпечити вивчення будь-якої з офіційних мов ЄС у всіх школах. 

“Це момент, коли нам як ніколи необхідно зміцнювати основну цінність Латвії – національну мову та сильну Латвію в спільній родині Європейського Союзу”, – заявила Муйжнієце.

У Латвії першу іноземну мову в школах починають вивчати вже в першому класі, найчастіше це англійська. Другу іноземну мову в навчальних закладах починають вивчати в четвертому класі.

Вибір, яку мову вчити, законодавчо не регулюється. Школа сама вибирає мову як другу іноземну. Міністерство вказує, що велику роль у виборі другої іноземної мови відіграє бажання батьків та самих учнів, а також наявність кваліфікованих освітян.

Як показало опитування у 2021 році, майже половина латвійських шкіл вибір не пропонує. Більш ніж у 300 школах друга іноземна мова – російська.

Міністерство освіти Латвії стверджує, що зараз, за значного зростання попиту на мови ЄС, а також з урахуванням зниження значущості та використання російської мови від батьків надходять заяви із закликом забезпечити викладання однієї з мов ЄС як другої іноземної у школах.

Перехідний період заплановано на три роки, щоб школи могли забезпечити наявність учителів другої іноземної мови.

Liked the article?
Help us be even more cool!