ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві проведуть фестиваль пам’яті загиблого активіста та розвідника Романа Ратушного

02.05.2023, 18:00
Фото - Богдан Кутєпов
Фото - Богдан Кутєпов

У травні в Києві стартує фестиваль Протасів Яр пам’яті полеглого торік під Ізюмом громадського активіста і розвідника 93-ї бригади Холодний яр Романа Ратушного, йдеться на Фейсбук-сторінці організації "Захистимо Протасів Яр".

Фестиваль заснувала громадська організація "Захистимо Протасів Яр" і громад Протасового яру за сприяння Міжнародного фонду "Відродження". Завдяки зусиллям Романа Ратушного, який був лідером громади, київська історична місцевість Протасового Яру стала символом згуртованої локальної спільноти Києва, здатної зупинити протиправні зазіхання забудовників на тамтешню зелену зону.

"Мета фестивалю - поширення ідеї громадського активізму, сили локальних громад, об’єднань небайдужих громадян,  а також  історії про те, як зусилля однієї людини або малої групи людей, їх віра і відчуття відповідальності за власний дім можуть змінити власний район, місто та всю Україну. Захід популяризуватиме правозахисні ініціативи, українську історію, сучасне і традиційне мистецтво та плекатиме пам’ять про Романа Ратушного, справа котрого триває й після його смерті", - зазначають організатори.

Фестиваль відбуватиметься з травня до вересня 2023 року і включатиме в себе кілька напрямків: мистецький (кінопокази, концерти, поетичні читання, лекції, створення муралу), демократії і прав людини (дискусії, розмови, лекції, покази і обговорення документальних фільмів), історичний (лекції, екскурсії).

Під час усіх фестивальних днів діятиме також дитяча програма.

У межах фестивалю на основній локації – у Протасовому Яру в Києві, – а також у будівлі Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків щомісяця відбуватимуться кілька мистецьких подій, у рамках яких збиратимуться кошти на підтримку захисників України.

Учасниками фестивалю, зокрема, стануть Тарас Лютий, Вахтанґ Кебуладзе, Володимир Єрмоленко, Станіслав Асєєв, Ігор Козловський, Алім Алієв, Мар'яна Садовська, Наталка Ворожбит, Софія Безверха, Римма Зюбіна, гурти “ТЕЛЬНЮК: Сестри”, "Капела Збитень", “Хорея Козацька”, Grozovska Band, KOZAK SYSTEM та ін.

Як повідомляв ІМІ, голова ГО “Захистимо Протасів Яр” і розвідник 93 окремої механізованої бригади “Холодний Яр” Роман Ратушний загинув 9 червня в бою під Ізюмом (Харківщина).

Роман Ратушний заповів гроші на розвиток сайтів “Історична правда” та “Новинарня”.

5 липня Роману виповнилося 25 років. Він був учасником Революції гідності в 16 років, громадський активіст, очолював ГО “Захистимо Протасів Яр”.

У вересні 2022 року Київрада перейменувала вулицю Волгоградську в Солом’янському районі столиці на вулицю імені Романа Ратушного. Таке рішення 8 вересня підтримали 68 депутатів.

Liked the article?
Help us be even more cool!