ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Криму помер батько громадянської журналістки Ірини Данилович

Броніслав Данилович. Фото – "Суспільне Крим"
Броніслав Данилович. Фото – "Суспільне Крим"

Сьогодні, 1 серпня, в окупованому Криму помер Броніслав Данилович – батько ув’язненої Росією громадянської журналістки Ірини Данилович.

Про це "Суспільне Крим" повідомила правозахисниця Лутфіє Зудієва.

Йому було 78 років. Він був онкохворим. Поховання батька політбранки відбудеться 2 серпня.

Видання нагадує, що у квітні цього року Броніслав Данилович розповів їм, чому окупанти почали переслідувати його дочку Ірину Данилович, якою її пам'ятають рідні, що зумовило втрату слуху та як вона підтримує зв'язок з рідними.

Що відомо про справу Ірини Данилович 

Як повідомляв ІМІ, Ірину Данилович російські силовики заарештували 29 квітня 2022 року в окупованому Криму. Її затримали, коли вона їхала з роботи дорогою з Коктебеля до Феодосії. У її будинку в селі Владиславівка провели обшук, вилучили телефон і ноутбук. 

Данилович працювала медсестрою і вела сторінку в соцмережах, а також кілька блогерських колонок, присвячених правам медпрацівників і проблемам охорони здоров’я на окупованому півострові.

29 червня 2023 року стало відомо, що підконтрольний Росії Верховний суд Криму змінив вирок (скоротив на місяць) Ірині Данилович, яку в грудні 2022 року засудили до семи років позбавлення волі за звинуваченням у зберіганні вибухового пристрою. 

2 листопада 2023 року стало відомо, що Ірина Данилович, ще перебуваючи в СІЗО Сімферополя, перенесла інсульт.

У серпні 2023 року батько Ірини Данилович Броніслав Данилович повідомив, що донька повністю втратила слух на ліве вухо і не отримує медичної допомоги.

Раніше її етапували до виправної колонії міста Зеленокумськ Ставропольського краю Росії. У листопаді 2023 року батько Ірини повідомив, що в колонії міста Зеленокумськ панує жахлива антисанітарія.

Правозахисна організація ZMINA з посиланням на висновки незалежних експертів заявила, що незалежна експертиза медобстеження Ірини Данилович виявила, що вона перенесла гострий отит, має неврологічні порушення та ураження головного мозку, а також, можливо, перенесла інсульт.

У лютому 2024 року стало відомо, що Данилович у російській колонії позбавили можливості приймати необхідні ліки, без яких вона зазнає тяжких нападів головного та вушного болю.

Liked the article?
Help us be even more cool!