ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисниця: Ірина Данилович перенесла в СІЗО Сімферополя інсульт

Фото – crimean-process.org
Фото – crimean-process.org

Незаконно ув'язнена росіянами кримська громадянська журналістка Ірина Данилович у СІЗО Сімферополя перенесла інсульт.

Про це заявила менеджерка проєктів ZMINA Вікторія Нестеренко 2 листопада під час презентації списку підозрюваних в переслідуванні кримських журналістів та блогерів, повідомляє Укрінформ.

“Ірина Данилович, ще перебуваючи в СІЗО Сімферополя, перенесла один чи декілька інсультів. Зараз її етапували до Росії, там за допомогою тиску правозахисників домоглися провести їй хоча б якісь аналізи та МРТ. І МРТ підтвердило, що вона пережила інсульт. Її здогадки щодо її медичного стану, перебуваючи в СІЗО Сімферополя, підтвердилися”, – сказала вона.

Нестеренко нагадала, що журналістка також захворіла на отит. “Вона постійно скаржилася на те, що в неї погіршується стан здоров'я. Жодного разу їй медичну допомогу не надали. Хоча правозахисники і її родичі постійно піднімали це питання. В результаті вона оглухла на одне вухо”, – підкреслила вона.

Правозахисниця наголосила, що ненадання медичної допомоги є одним з механізмів тиску на політв'язнів і на журналістів, які ув'язнені в Криму та в РФ.

Вона поінформувала, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну правоохоронці зафіксували 142 випадки атак та загроз щодо журналістів у тимчасово окупованому Криму.

Як повідомляв ІМІ, раніше правозахисна організація ZMINA з посиланням на висновки незалежних експертів повідомила, що незалежна експертиза медобстеження ув'язненої Росією кримської громадянської журналістки Ірини Данилович виявила, що вона перенесла гострий отит, має неврологічні порушення та ураження головного мозку, а також, можливо, перенесла інсульт.

У серпні батько Ірини Данилович Броніслав Данилович повідомив, що донька повністю втратила слух на ліве вухо і що вона не отримує медичної допомоги.

Раніше її етапували до виправної колонії міста Зеленокумськ Ставропольського краю Росії. 

29 червня 2023 року стало відомо, що підконтрольний Росії Верховний суд Криму змінив вирок (скоротив на місяць) Ірині Данилович, яку в грудні 2022 року засудили до семи років позбавлення волі за звинуваченням у зберіганні вибухового пристрою. 

Ірину Данилович російські силовики заарештували 29 квітня 2022 року в окупованому Криму. Її затримали, коли вона їхала з роботи дорогою з Коктебеля до Феодосії. У її будинку в селі Владиславівка провели обшук, вилучили телефон і ноутбук.

Liked the article?
Help us be even more cool!