ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники: Ірина Данилович має ураження мозку і, можливо, перенесла інсульт

Фото – Facebook-сторінка Ірини Данилович
Фото – Facebook-сторінка Ірини Данилович

Незалежна експертиза медобстеження ув'язненої Росією кримської громадянської журналістки Ірини Данилович виявила, що вона перенесла гострий отит, має неврологічні порушення та ураження головного мозку, а також, можливо, перенесла інсульт.

Про це повідомила правозахисна організація ZMINA з посиланням на висновки незалежних експертів.

Незалежні експерти проаналізували медичні документи та результати обстежень, які під тиском правозахисників та адвокатів провели Ірині в Криму. Ці документи родичі Данилович змогли отримати після її етапування до колонії Зеленокумська в Росії.

Експертизу медичної картки Ірини Данилович, історії хвороби та досліджень проводили  медики, афілійовані з правозахисною організацією Physicians for Human Rights.

Висновки надали лікар-отоларинголог і лікар-невролог. Відповідно до відомостей із цих документів, Данилович не тільки перенесла гострий отит, а й має неврологічні порушення та ураження головного мозку.

Так, під час обстеження у квітні 2023 року в Сімферополі лікар встановив діагноз туговухість унаслідок перенесеного гострого отиту.

Аналізуючи цей діагноз за документами, незалежний експерт-отоларинголог визначив, що він “видається коректним та відповідає даним обстеження”. Водночас лікар зазначив, що не має можливості перевірити достовірність відомостей, наведених в обстеженнях.

За словами лікаря, хоча після встановлення діагнозу і було призначене лікування, оцінювання його ефективності не було проведене і додаткові обстеження не були призначені.

“У всіх випадках лікування призначено одразу після встановлення діагнозу – без зволікань. Але після завершення періоду лікування не проводилося повторного обстеження для повторної оцінки ефективності лікування та можливого продовження лікування”, – зазначив лікар.

Тож отоларинголог порадив провести повторну перевірку схеми лікування тільки після детального аналізу МРТ і консультацій невролога.

Правозахисники нагадують, що крім проблем зі слухом Ірина Данилович скаржилася на постійні головні болі, запаморочення, відомо також, що вона неодноразово непритомніла під час поїздок на судові засідання в Криму. Тож з огляду на ці скарги їй потрібна була консультація невролога.

Однак у медичних документах, зазначає ZMINA, немає встановленого неврологічного діагнозу, а є лише висновок дослідження МРТ: одиничні неспецифічні вогнища в головному мозку, можливо судинного генезу.

Така картина на МРТ може бути спричинена різними порушеннями чи патологіями в головному мозку, зокрема вказувати на перенесений інсульт.  Утім, кримські лікарі не провели додаткових досліджень, які могли б встановити причини патології. Саме на це звертає увагу незалежний експерт-невролог.

Так, на початку свого висновку він зазначає, що кримський лікар, до якого привезли Ірину Данилович 18 квітня 2023 року, під час складання своїх висновків не описав неврологічні скарги пацієнтки.

Не досить інформативними, за визначенням експерта, є і результати виконаного через тиждень дослідження МРТ, за підсумками якого було виявлено сферу ураження білої речовини головного мозку:

“Вид на DWI- і ADC-зображеннях не описано, і незрозуміло, чи були вони виконані, тому ми не можемо зробити висновок про давність ураження. Не вказано локалізації ураження (крім “біла речовина головного мозку”). Передбачувана етіологія описується як судинна. Свідчень про додаткову патологію, схоже, немає”.

Отже, незалежний невролог констатує, що інформації бракує і однозначний висновок з наявних досліджень зробити неможливо.

Наприкінці експерт наголосив, що “після встановлення діагнозу можливого інсульту, навіть якщо описане ураження необов’язково має прямий стосунок до скарг пацієнта, слід було провести додаткові обстеження”, та наводить їхній список. Він підкреслює, що для мінімізації повторного інсульту в європейській та американській схемі медикаментозного лікування використовують аспірин і аторвастатин, яких немає в призначеннях кримського невролога.

Своєю чергою правозахисники припускають, що гострий отит, який не був виявлений у листопаді 2022 року і не лікувався, за певний час перейшов у хронічний отит, який теж не лікували.

Як повідомляв ІМІ, у серпні батько Ірини Данилович Броніслав Данилович повідомив, що донька повністю втратила слух на ліве вухо. Також він розповів, що, коли Ірина прибула до колонії в Зеленокумську, медпрацівник забрав у неї ліки, зазначивши, що біль мине, коли вона “оглухне”. 

14 серпня батько Ірини Данилович повідомив, що її етапують до виправної колонії міста Зеленокумськ Ставропольського краю Росії. За його словами, його дочка, як і раніше, не отримує необхідного лікування. Під час перебування в слідчому ізоляторі Сімферополя вона скаржилася на сильний головний біль, що виник унаслідок отиту.

29 червня 2023 року стало відомо, що підконтрольний Росії Верховний суд Криму змінив вирок (скоротив на місяць) Ірині Данилович, яку в грудні 2022 року засудили до семи років позбавлення волі за звинуваченням у зберіганні вибухового пристрою. 

Ірину Данилович російські силовики заарештували 29 квітня 2022 року в окупованому Криму. Її затримали, коли вона їхала з роботи дорогою з Коктебеля до Феодосії. У її будинку в селі Владиславівка провели обшук, вилучили телефон і ноутбук.

Liked the article?
Help us be even more cool!